Зеленський розраховує підписати "промисловий безвіз" на наступному саміті Україна-ЄС

Вівторок, 12 жовтня 2021, 12:16

Президент Володимир Зеленський розраховує підписати угоду про "промисловий безвіз" на наступному саміті Україна-ЄС через рік.

Як повідомляє "Європейська правда", про це глава держави заявив після завершення саміту в Києві.

"Починаємо розмову про оновлення митних тарифів і перегляд поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Є рух до дуже важливого для України промислового безвізу. Вже на наступному саміті Україна-ЄС ми прагнемо підписати цю угоду", - сказав Зеленський.

Зеленський додав, що почався діалог з Європейського зеленого курсу. "Ми готові спільно з ЄС рухатися до кліматичної нейтральності", - сказав він.

Угода АСАА (Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції), яку спрощено називають "промисловим безвізом" - це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейським нормам, що дозволило б виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника (резидента ЄС), який може отримати цей сертифікат.

Нагадаємо, на початку червня ЄС презентував попередній звіт і рекомендації для України щодо "промислового безвізу", вказавши на досягнутий прогрес і недоліки, які ще потрібно виправити.

Другий етап попередньої оцінки буде зосереджений на імплементації проаналізованого українського законодавства. Після цього відбудеться офіційна оцінка та переговори про укладання Угоди АСАА. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.