Історія про те, як глава МЗС РФ Лавров несподівано для себе допоміг Україні

Аналітика коротко
П'ятниця, 19 листопада 2021, 10:57

У середу ввечері офіційний сайт дипслужби РФ опублікував 28 сторінок закритого, непублічного листування свого керівника Сергєя Лаврова з очільниками МЗС Німеччини та Франції. Звісно ж, без дозволу з їхнього боку на таке оприлюднення.

Про те, чому такий крок Лаврова грає дуже на користь Україні, дивіться у відеоблозі редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка на нашому Youtube-каналі, або читайте в статті Як Лавров вбиває "Нормандію" та чому МЗС РФ зробило Україні несподіваний подарунок.

У цієї історії є три виміри. Перший – руйнування довіри до РФ. Дії МЗС РФ знищують залишки довіри Заходу до майбутніх переговорів із Москвою.

Другий – непублічне ставлення німців та французів до російської агресії. Більша частина пакету оприлюднених документів – технічне листування, пов’язане з обміном нотами, погодженням дати зустрічі міністрів Нормандської четвірки (від проведення якої РФ наполегливо відмовляється), а також пропозиції самої Росії щодо документів Нормандії. 

Найцікавішою є спільна відповідь глав МЗС Франції та Німеччини своєму колезі. Слід підкреслити, що це конфіденційна відповідь, яку ніхто не мав би побачити, яка не написана спеціально для ЗМІ.Так от, у цьому документі – лише добрі новини для України. Документ підтвердив, що французький та німецький міністри справді на стороні України. 

Їхня відповідь починається з того, що пропозиції Лаврова неприйнятні, що вони не можуть погодитися з тезами про "внутрішньоукраїнський" конфлікт або посередницьку роль Росії у Тристоронній контактній групі, або про "налагодження прямого діалогу між Києвом, Донецьком та Луганськом".

І третій вимір цієї історії – перспективи Нормандського формату. Глава МЗС України Дмитро Кулеба охарактеризував дії Росії щодо оприлюднення конфіденційного листування добиванням Нормандського формату. 

Тут є логіка. По-перше, сам факт того, що Росія може опублікувати непублічні "нормандські" пропозиції, підриває можливість діалогу з нею. І цілком можливо, що Росія розраховувала, що у відповідь на її крок або Україна, або Франція з Німеччиною оголосять про призупинення нормандських переговорів, участі у яких Росія системно уникає.

Втім, ці очікування, якщо і були, то не справдилися. Наразі Київ, Берлін та Париж не зробили ані кроку, вигідного Росії. 

Ба більше, у стратегічній перспективі дії РФ будуть вигідні... передусім Києву!

Чому? Читайте в матеріалі Сергія Сидоренка Як Лавров вбиває "Нормандію" та чому МЗС РФ зробило Україні несподіваний подарунок або дивіться у його відеоблозі на нашому Youtube-каналі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: