У Фінляндії здійнявся скандал довкола прем'єрки: у вихідний вечір була без ключового телефона

Понеділок, 6 грудня 2021, 17:08

У Фінляндії піднялася хвиля критики на адресу прем’єрки Санни Марін через те, як вона цими вихідними відреагувала на звістку про зараження коронавірусом одного з членів уряду. 

Як пише "Європейська правда", на цю тему пишуть низка фінських ЗМІ, у тому числі Yle.

У суботу ввечері стало відомо, що міністр закордонних справ Пекка Хаавісто, з яким Марін бачилась невдовзі перед тим, заразився коронавірусом, тож у канцелярії її мали одразу повідомити про це. Прем’єрку дзвінок застав у колі друзів в ресторані. Деякі ЗМІ пишуть, що після того вони пішли у клуб.

Критику викликало те, що Санна Марін не одразу ж пішла на самоізоляцію, а згодом - те, що, як з’ясувалося, вона мала з собою лише один з двох робочих телефонів (члена уряду та депутатський), які за посадовими інструкціями повинна була б постійно тримати в полі зору. Їй додзвонилися на депутатський телефон.

"В суботу увечері мене поінформували про зараження міністра Хаавісто і тоді ж дали оцінку, що потреби в особливих заходах немає. Тож мені не дали інструкцій уникати контактів. Інструкції щодо заходів безпеки я побачила лише у неділю, і тоді я почала невідкладно виконувати їх та здала перший тест", - відреагувала Санна Марін.

Проте повідомлення з інструкцією про самоізоляцію окремо надійшли на її урядовий телефон вже увечері. 

Перший тест Санни Марін виявився негативним, наступного дня вона здасть ще один. 

Прем’єрка Фінляндії оплатить витрати на свої сніданки після розголосу в ЗМІ

Критики зауважують, що терміновий дзвінок чи повідомлення могли б стосуватись значно більш серйозних питань, ніж ризик зараження коронавірусом, тому не тримати його увімкненим чи не брати з собою безвідповідально і це підстава говорити навіть про порушення посадових інструкцій. 

Санна Марін наголошує, що завжди є на зв’язку і в цій ситуації їй також змогли додзвонитися. За її словами, зазвичай вона має з собою обидва телефони.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.