Країни Балтії на зустрічі ОБСЄ не отримали достатніх пояснень щодо навчань РФ і Білорусі

Вівторок, 15 лютого 2022, 14:33

Литва, Латвія та Естонія не отримали задовільної відповіді на свої запитання на зустрічі за механізмом зменшення ризиків ОБСЄ, яку скликали у зв’язку зі спільними російсько-білоруськими навчаннями на території Білорусі.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє ERR.

Постійний представник Естонії в ОБСЄ Сандер Сооне повідомив, що зустріч за участі майже всіх країн-учасниць ОБСЄ не дала відповіді на запитання, які минулого тижня підняли балтійські держави.

"Що стосується наступних кроків, ми будемо продовжувати консультації з нашими балтійськими сусідами… Важливо, щоб у нинішній безпековій ситуації кожна сторона демонструвала відкритість і готовність до діалогу", - зазначив Сандер Сооне. 

Нагадаємо, 9 лютого Литва від імені країн Балтії надіслала Білорусі запит у рамках механізму зниження ризиків Віденського документа ОБСЄ щодо спільних військових навчань РФ та Білорусі. Не отримавши задовільної відповіді у письмовому вигляді, країни скликали зустріч ОБСЄ. 

Аналогічний крок здійснила Україна, задіявши механізм ОБСЄ для звернення до Росії. 

МЗС України не отримало відповіді протягом встановленого терміну і також вдалось до скликання зустрічі ОБСЄ. У зовнішньодипломатичному відомстві зазначили, що не можуть вважати відповіддю лист, який РФ надіслала в ОБСЄ після дедлайну, ані за формальними ознаками, ані змістом. 

Росія вже відмовилася від участі у зустрічі. 

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.