"Референдум" у Білорусі – у Лукашенка вже назвали результати

Понеділок, 28 лютого 2022, 02:47

За результатами конституційного референдуму, що пройшов у Білорусі 27 лютого, згідно з офіційними даними, понад 65% підтримали проєкт нової конституції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на дані білоруського ЦВК.

Згідно з ними, у референдумі взяли участь 5,36 млн осіб, що складає 78,6% від загальної кількості виборців. А проєкт конституційних зміни підтримало 65,16% від загальної кількості виборців (проти близько 10%).

Варто відзначити, що референдум не викликав інтересу – білорусам дали вибір між двома "лукашенківськими" конституціями. "Намалювати" високу явку допомогли п'ять днів дострокового голосування – за даними білоруського ЦВК, достроково проголосували 34,2%.

Нова конституція, за яку голосували білоруси – виконання самопроголошеним президентом Лукашенком вимоги РФ за допомогу у придушенні протестів 2020 року.

Нова конституція передбачає створення нового органу – Всебілоруських народних зборів (ВНЗ), який матиме право відправляти у відставку президента, а також визнавати результати виборів.

Довгий час вважалося, що нова конституція відкриває політичний транзит – Александр Лукашенко покине президентську посаду, але очолить ВНЗ.

Втім, згодом виявилося, що нова конституція "обнуляє" попередні президентські каденції Лукашенка, а також дозволяє йому поєднувати посади президента та голови ВНЗ.

На Заході відреагували на відсутність у новій редакції конституції положення про без’ядерний статус Білорусі. Це дозволяє припускати, що Лукашенко спробує домовитися з РФ розмістити у себе російську ядерну зброю.

Також, відмовившись від позаблокового статусу, у новій конституції зазначається, що "Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.