"1938 рік нашого покоління": прем’єрка Литви про безпекову ситуацію у Європі

Вівторок, 8 лютого 2022, 16:30

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте провела паралелі між нинішньою безпековою ситуацією у Європі та 1938 роком у зв'язку з тим, як поводиться Російська Федерація.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The Guardian, цитуючи її інтерв’ю. 

"Зараз настала ситуація 1938 року для нашого покоління", - заявила Шимоніте. "Нейтралітет допомагає агресорам, і ніколи - їхнім жертвам", - додала вона. 

Прем’єрка зауважила, що якщо російські війська, скупчені біля кордонів України, почнуть інтегруватися з білоруськими, це серйозно змінить безпекову ситуацію для країн Балтії і всієї Східної Європи. 

"Це означатиме збільшення присутності НАТО - і це не буде провокацією, як заявляють у Москві, а реакцією на зміну обставин на кордонах НАТО. Зараз на цій території купа зброї. Російські підрозділи, що розташовані на півдні країни, можуть дуже швидко перекидатися. Тривають різноманітні гібридні атаки", - зазначила Шимоніте, додавши, що для Кремля не існує червоних ліній. 

Інгріда Шимоніте зауважила, що Путіну, напевно, лестять візити іноземних колег, тому що так він відчуває себе важливим гравцем, і це, ймовірно, одна з цілей його дій.

"Ці розмови (з Путіним) повинні будуватися не довкола питання "що ми можемо зробити, щоб ви були задоволені", а довкола "ми зараз говоримо серйозно, і коли ми кажемо, що кожна країна має право обирати собі безпекові альянси, то маємо на увазі саме це", - зазначила прем’єрка Литви. 

Як повідомлялося, НАТО розглядає можливість додаткового збільшення своєї військової присутності у країнах Балтії та Польщі у випадку, якщо Росія залишить свої війська у Білорусі після запланованих військових навчань.

Німеччина вже оголосила про перекидання до Литви додаткових 350 військових.

Дивіться також відео "ЄвроПравди" Блеф чи оголошення війни? Що стоїть за погрозами Лукашенка?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.