У Боснії пройшли мітинги на підтримку і України, і РФ

Субота, 12 березня 2022, 21:58

Боснія і Герцеговина виявилася розділеною і у відношенні до війни в Україні. Місцеві серби провели мітинг на підтримку дій РФ, тоді як  боснійці масово підтримали Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на DW Bosnia.

Протилежні погляди були озвучені на мітингах у містах Тузла та Баня-Лука.

У Баня-Луці – столиці етнолітету Республіка Сербська на вулиці вийшло біля сотні осіб, щоб підтримати дії Росії. Мітинг було організовано асоціацією "Сербсько-російський міст". 

Там стверджують – мітинг було організовано з метою максимальної підтримки російського народу "у боротьбі за збереження світової цивілізації".

До мітингу у Баня-Луці долучилися також члени російського мотоклубу "Нічні вовки", а також президент Соціалістичної партії та міністр в уряді Республіки Сербської Петар Джокіч.

Натомість мітинг на підтримку України у місті Тузла вийшов куди багатолюдним – в ньому прийняло участь кілька тис осіб.

Кілька тисяч громадян з усіх куточків БіГ приїхали підтримати український народ, а також зазначити, що цей  конфлікт пробуджує старі рани та страх перед майбутнім. 

 "Україна не одна, і Тузла не одна. Сьогодні проводиться понад сто мітингів опору агресії та підтримки України, мітингів, присвячених миру в Європі. І цей сьогоднішній присвячений миру в БіГ", – сказав мер Тузли Жасмін Іманович, який є одним з організаторів мітингу.

Нагадаємо, що Боснія і Герцеговина наразі є ще одним місцем протистояння Заходу та РФ.

Республіка Сербська за підтримки РФ вимагає де-факто виходу зі складу єдиної держави. В свою чергу Захід підтримає центральну владу в її спробах зберегти країну.

Детальніше про це можна почитати у статті Шлях до нової війни: чому Балкани, за "допомогою РФ, знову стають гарячою точкою Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.