В МЗС Китаю назвали дезінформацією чутки щодо запиту РФ про допомогу

Понеділок, 14 березня 2022, 10:59

В Міністерстві закордонних справ Китаю заперечили, що отримували від Росії запит про військову та економічну допомогу у зв’язку з війною проти України та західними санкціями.

Як повідомляє Reuters, про це сказав речник МЗС Китаю на брифінгу 14 березня.

Речник назвав анонімну інформацію від американських посадовців про звернення Росії за підтримкою "дезінформацією США".

Перед тим представник посольства Китаю у США заявив, що не чув про такі запити. 

Нагадаємо, 13 березня низка американських ЗМІ з посиланням на неназваних посадовців США повідомили, що Росія нібито попросила Китай про військову допомогу, зокрема дрони, та економічну підтримку. Невідомо, чи журналісти спілкувалися з тими самими, чи різними джерелами. 

Чутки про можливі спроби Москви домовитися з Пекіном про сприяння з’явилися перед зустріччю радника президента США з нацбезпеки Джейка Саллівана із китайським колегою Яном Цзечі, що запланована 14 березня у Римі. 

Салліван вже заявляв, що США попередили Китай, що не спостерігатимуть бездіяльно за спробами будь-якої країни допомогти РФ пом’якшити наслідки від жорстких санкцій Заходу. 

Китай відмовився засуджувати Росію за вторгнення в Україну. США також не бачили ознак того, що президент Китаю Сі Цзіньпін готовий чинити будь-який тиск на Владіміра Путіна.

Про те, як Китай може вплинути на РФ, допомігши деескалації конфлікту читайте в статті Союзник, якого боїться Путін: як Китай може допомогти стримати агресію РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.