Кремль заговорив про "шведську модель" для України, у Зеленського відповіли

Середа, 16 березня 2022, 12:58

Речник Кремля Дмитрій Пєсков сказав, що Росія погодилась би на "шведську модель" для України як компроміс; в Офісі президента на це відповіли, що модель може бути тільки "українською".

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Ідея України як демілітаризованої країни з власною армією, за прикладом Австрії чи Швеції, може розглядатися як компроміс", - цитує Пєскова російське РИА Новости. 

Перед тим помічник Путіна Владімір Мединський стверджував, що Київ на переговорах нібито пропонує австрійський або шведський варіант нейтралітету, маючи на увазі демілітаризовану державу з власною армією. 

Перемовник української делегації, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк пояснив заяви з Росії спробою демонструвати ініціативу в переговорах та фактично заперечив твердження Мединського, що така пропозиція лунала від української сторони.

"Україна зараз у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути тільки українською, і (йтися може) тільки про юридично закріплені гарантії безпеки - і жодні інші моделі чи варіанти", - заявив він у своєму телеграм-каналі.

Він пояснив, що має на увазі "абсолютні гарантії безпеки", дієвіші, ніж виявився на практиці Будапештський меморандум. 

"Це означає, що підписанти гарантій не залишаються осторонь у разі нападу на Україну, як зараз, і беруть активну участь на боці України та офіційно забезпечують нам негайні поставки необхідної зброї. По-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих же крилатих ракет. Нам потрібні прямі, жорсткі гарантії того, що небо обов’язково буде закрите", - заявив Подоляк. 

Він підкреслив, що Україна ніколи не була загрозою для своїх сусідів, "на відміну від цих сусідів", і саме тому хоче мати потужну групу союзників та чітко прописані гарантії безпеки. 

Напередодні президент України Володимир Зеленський сказав, що вважає, що Україна не стане членом Північноатлантичного альянсу попри політику "відкритих дверей" НАТО.

Читайте також: Розчарування у НАТО. Чому емоції не мають знищувати майбутнє України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.