ОП заявляє, що Україна створює новий союз, бо НАТО виявився безсилим перед Путіним

Четвер, 17 березня 2022, 16:58

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що у НАТО немає сили зупинити Владіміра Путіна, тому Україна хоче створити новий альянс, щоб покласти край війні.

Про це він сказав у інтерв’ю WP Wiadomości, повідомляє "Європейська правда".

Подоляк відповідав на питання про те, що Україна готова відмовитись від бажання вступити в НАТО, але при цьому хоче створити власний альянс. 

Шольц обіцяє Україні подальшу підтримку, але виключає втручання НАТО

"Проблема у іншому. Нам важливий не статус, а союзники, які справді готові боротися на нашому боці. Вторгнення в Україну показало, що вся архітектура європейської безпеки потребує перевірки. Ми знаємо, що Путіна можна зупинити лише силою. НАТО сьогодні не має цієї сили. На наш погляд, нині це організація, діяльність якої здебільшого обмежувалася проведенням самітів, на яких генерали корчили грізні обличчя", - заявив Михайло Подоляк.

За його словами, "правда в тому, що найбільший військовий союз в історії людства не справляє враження на Кремль". 

"Всі ці розмови про наближення НАТО до кордонів Росії – це лише хитрощі, пропаганда росіян на внутрішньому ринку для виправдання їхнього нападу на Україну та інші країни. Ось чому ми хочемо покласти край цій війні, створивши новий альянс, досить сильний, щоб зупинити Росію, якщо вона знову захоче напасти на когось", - сказав радник глави ОП.

НАТО, ЄС та санкції: три умови для переговорів з Росією

Подоляк заявив, що цього разу це буде домовленість не на зразок Будапештського меморандуму, а "конкретна угода, яка відповідає всім нормам міжнародного права". 

"У ній крок за кроком буде описано механізми, які будуть запущені у разі чергового нападу на Україну. Ми хочемо переконатись, що нас більше не залишать самих на полі бою. Держави, які виступатимуть гарантами, зокрема й сама Росія, візьмуть конкретні зобов'язання. Надалі цей документ може бути розширений і на його основі буде створено новий альянс, який забезпечить безпеку всієї Європи", - сказав Михайло Подоляк.

Він не назвав країни, які вже погодились приєднатись до цієї нової угоди, "тому що переговори все ще продовжуються". 

"Коли вони закінчаться, президент Зеленський представить усю концепцію", - сказав він.

Подоляк зазначив, що ця тема була однією з ключових для обговорення під час візиту прем'єр-міністрів Польщі, Словенії та Чехії до Києва.

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до Конгресу США в вівторок закликав до створення нового об'єднання держав U-24, яке могло б протягом доби надавати всю необхідну допомогу, у тому числі збройну, для негайної зупинки конфліктів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.