Лукашенко вслід за РФ хоче повертати борги "недружнім" країнам рублями

П'ятниця, 18 березня 2022, 00:15

У Білорусі визначилися із контр санкціями проти західних країн. Зокрема, планується дозволити уряду погашати свої борги перед "недружніми країнами"  білоруськими рублями.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідні про це говориться на сайті білоруського Мінфіну.

У міністерстві зазначають – всі ці ініціативи містяться в указі, який вже підписав самопроголошений президент Александр Лукашенко. Проте сам указ ще не оприлюднено.

 "Указом передбачено комплекс заходів, що включають надання підтримки реальному сектору економіки, збереження збалансованості бюджету та реалізацію заходів у відповідь на недружні дії закордонних партнерів", — уточнюють у відомстві.

До "недружніх" планується віднести ті країни, які вирішать "заморозити" інвестиційні проекти або призупиняє їхнє фінансування. Також до "недружніх" зараховуватимуть країни, які позбавлятимуть Білорусь "технічної можливості проведення розрахунків із державного боргу в іноземній валюті".

Для таких країн уряд, банки та навіть юрособи (за згодою уряду) матимуть право "забезпечувати виконання зобов’язань перед такими країнами в національній валюті". Тобто – виплачувати борги у білоруських рублях.

Ще одна ініціатива – уряд отримає право вводити збір за дострокове розірвання договорів (кредитних, орендних тощо), ініційоване іноземними організаціями або громадянами з держав, які ухвалили рішення щодо введення спеціальних заходів (санкцій) щодо білоруських юридичних та фізичних осіб.

Також Білорусь планує призупиняти міжнародні угоди про уникнення подвійного оподаткування із усіма "недружніми" країнами.

Нагадаємо, раніше схожу ініціативу – право виплачувати борги "недружнім країнам" у національній валюті, прийняла й РФ. На думку економістів, спроба реалізувати цю норму призведе до фактичного дефолту країни.

Крім того, у випадку Білорусі реалізував ати цю норму буде ще складніше – її основним кредитором є або напряму РФ, або фінансові установи, що діють під російським протекторатом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: