Старт руху в ЄС, Київ готовий відмовитися від НАТО, висилка російських дипломатів: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 18 березня 2022, 21:19

За даними Міноборони Британії, у військ РФ в Україні залишаються великі проблеми з логістикою; в Росії кажуть, що майже домовилися з Україною про відмову від НАТО; Польща представить ідею миротворчої місії в Україні на самітах НАТО і ЄС; президентка Єврокомісії заявила, що європейський шлях України вже розпочався; Україна отримує наступні 300 млн з пакета екстреного макрофіну ЄС; Греція заявила про готовність відбудувати зруйнований росіянами пологовий будинок у Маріуполі; 6,5 млн українців стали внутрішніми переселенцями, а 3,2 млн виїхали за кордон; Болгарія та країни Балтії видворяють дипломатів РФ; три авіаносні групи НАТО провели спільні навчання в Іонічному морі.

Більше цікавих новин 18 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

23 доба війни

В Україні триває двадцять третя доба війни Росії проти України. За інформацією Міноборони Британії, у російського угрупування військ в Україні і далі залишаються великі проблеми з логістикою.

Колишній заступник Верховного головнокомандувача об’єднаними силами НАТО генерал Річард Ширефф заявив, що війна в Україні йде "абсолютно українським шляхом", але Європа повинна бути готова до ядерної атаки.

Глава російської делегації на переговорах з Україною Володимир Мединський заявив, що Москва та Київ "максимально зблизили свої позиції" щодо нейтрального статусу України та її невступу до НАТО.

Польща представить ідею миротворчої місії в Україні на самітах НАТО і ЄС, яка б убезпечувала б територію України, ще не захоплену Росією. В Данії вже заявили, що готові спрямувати військових в Україну в рамках миротворчої місії.

Тим часом, у світі продовжуються переговори лідерів країн на тему війни в Україні. Канцлер Німеччини Олаф Шольц мав годинну телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним.

Шольц "закликав до припинення вогню, поліпшення гуманітарної ситуації і прогресу в пошуку дипломатичного вирішення конфлікту якомога швидше".

Глава КНР Сі Цзіньпін заявив у п'ятницю президенту США Джо Байдену, що конфлікти та конфронтації, подібні до подій в Україні, не відповідають нічиїм інтересам.

За словами китайського лідера, "українська криза - це те, чого ми не хочемо бачити".

Старт руху України до Євросоюзу

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові з президентом Володимиром Зеленським заявила, що європейський шлях України вже розпочався.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що вже за кілька місяців буде готовий висновок Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС. 

Заступник глави офісу президента України Ігор Жовква наполягає, що робота Єврокомісії з підготовки висновку про готовність України отримати статус кандидата буде суттєво швидшою, ніж в інших держав, як проходили цей шлях.

Санкції: економіка РФ - у "вільному падінні"

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що наразі російська економіка "перебуває у вільному падінні".

На його думку, війна в Україні навряд чи закінчиться дуже швидко, і що потрібен час, щоб санкції вплинули на політику президента Росії Владіміра Путіна.

У Нідерландах заморозили 200 млн євро на російських рахунках.

Британія позбавила ліцензії пропагандистський канал RT.

Представникам Росії і Білорусі заборонили вхід в Європарламент.

Італія арештувала майно російського олігарха Мордашова вартістю 105 млн євро.

Литва заборонила вивозити до Росії і Білорусі більше 60 євро готівкою.

Лукашенко вслід за РФ хоче повертати борги "недружнім" країнам рублями.

Допомога Україні: макрофін ЄС та відбудова пологового будинку

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном, в якій йшлося про подальшу необхідну Україні підтримку та перемовини.

Україна отримує наступні 300 млн з пакета екстреного макрофіну ЄС. 

Українські автомобілі звільнили від плати за проїзд в Австрії.

Греція заявила про готовність відбудувати зруйнований росіянами пологовий будинок у Маріуполі.

Словаччина попередньо погодилася надати Україні систему протиповітряної оборони С-300 для захисту від російських авіаударів. Глава МЗС країни-агресора Сергєй Лавров заявив, що радянські та російські системи ПРО не можуть бути передані до третіх країн.

За його словами, передача С-300 з інших держав в Україну буде незаконною, Москва не допустить подібних дій.

Міграційна програма у Канаді

За оцінками агентства ООН з питань міграції, близько 6,5 мільйона україніців стали внутрішніми переселенцями та 3,2 мільйона людей виїхали за кордон через війну Росії.

Канада відкрила міграційну програму для українців, які втекли від війни.

Шотландія відкрила схему "суперспонсора" для українських біженців.

Глава Євроради обговорив з Зеленським створення фонду солідарності з Україною.

Інше: висилка дипломатів РФ, "Антипутінський щит"

Болгарія видворяє одразу 10 дипломатів РФ. Також країни Балтії висилають 10 російських дипломатів.

Три авіаносні групи НАТО провели спільні навчання в Іонічному морі.

Експрем'єра Болгарії затримали за зловживання допомогою ЄС.

Фінляндія готується до потенційної гібридної атаки з використанням мігрантів, як у Польщі.

Прем’єр Польщі оголосив програму "Антипутінський щит" для дерусифікації економіки.

У Британії розкрили деталі переговорів з "фейковим Шмигалем": була відеозустріч з двома міністрами.

Норвегія виділяє додаткові 300 млн євро на посилення прикордонного з РФ району.

Це лише частина цікавих новин 18 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: