Парламентарі 13 країн закликали допомогти Україні з протиповітряним захистом

Понеділок, 21 березня 2022, 16:29

Парламентарі 13 країн виступили зі спільною заявою "Щодо нагальної необхідності вдосконалити протиповітряний захист України". Втім, у тексті немає прямого заклику надати Україні системи захисту від атак з повітря, які не надавалися раніше.

Як повідомляє "Європейська правда", заяву опублікував спікер Верховної ради Руслан Стефанчук. 

Звернення підписали окремі парламентарі або глави комітетів закордонних справ Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Чехії, Грузії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Швеції,  Ірландії, Британії та США. 

"Народ України віддає життя за свою і нашу свободу… Ми усі повинні підтримати цю боротьбу і в інтересах українців, і наших власних",  - зазначають підписанти. 

Вони висловлюють три пропозиції допомоги Україні. 

"Ми вважаємо, що ЗСУ повинні мати спроможності для захисту українців від цієї агресивної війни. Це включає захист повітряного простору і зупинку пересування техніки на землі. Цього можливо досягти постачанням збої для знищення бронетехніки і протиповітряного озброєння, вони мають бути негайно поставлені повторно",  - пишуть парламентарі.

По-друге, вони пропонують постачання гуманітарної допомоги - медикаментів і продуктів - до міст, що потерпають від бойових дій, та посприяти евакуації мешканців.

По-третє, парламентарі звертають увагу на загрозу бойових дій для українських АЕС та сховищ ядерних відходів, що загрожує проблемами не тільки самій Україні.

"Важливо, щоб Росія як воююча сторона визнавала свою відповідальність і дотримувалася Женевських конвенцій, включно із зобов’язаннями в Протоколі 1, які встановлюють обмеження щодо ударів по дамбах та АЕС", - зазначають вони.

"Ці дії Кремля - агресивна війна. Це порушення миру у Європі і джерело воєнних злочинів. Ми повинні підтримати збройний і цивільний захист України, уможливити гуманітарну допомогу та захистити об’єкти, які можуть стати загрозою для нас усіх", - підсумовують у заяві.  

Читайте також: Протиракетна допомога: що США та НАТО можуть надати Україні замість "закритого неба",

а також План дій для Європи: що допоможе ЄС перемогти Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: