Орбан, який відмовляється допомагати Україні, просить у ЄС кошти через наплив біженців

Вівторок, 22 березня 2022, 18:49

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попросив Європейську комісію виділити всі кошти ЄС, заплановані для країни, включаючи кредит у рамках Фонду відновлення та стійкості, щоб допомогти впоратися з напливом українських біженців.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Згідно з копією листа від 18 березня, адресованого президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, Орбан заявив, що Угорщина хоче використати кредитну лінію для оборони, прикордонного контролю, гуманітарних та інших завдань щодо врегулювання гострих криз.

Європейська комісія не дає згоди на виплату грошей на відновлення після пандемії Польщі та Угорщини, бо ці дві країни ще не виконали рекомендацій ЄС щодо верховенства права. Минулого року фон дер Ляєн заявила, що Угорщині необхідно зробити більше для боротьби з корупцією.

Орбан сказав, що Угорщина вже прийняла понад 450 000 біженців з України, і він назвав "загальну відповідальність" між державами-членами життєво важливою в умовах кризи.

"З цією метою Угорщина просить лише про негайний та ефективний доступ до виділених їй фондів ЄС та про можливість гнучкого їх використання для цілей, які найбільш підходять для подолання кризи", — написав Орбан у листі.

Минулого року Угорщина заявила, що відмовилася використати кредити на суму близько 3,3 трильйона форинтів (9,82 мільярда доларів) у рамках Фонду відновлення та стійкості ЄС (RRF), але, згідно з листом Орбана, уряд змінив свою позицію.

Він сказав, що Угорщина "запитує негайне надання виділеної кредитної лінії" у рамках RRF.

Нагадаємо, напередодні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт не підтримає санкції ЄС проти Росії у сфері енергетики, а також виступає проти безпольотної зони над Україною та миротворчої місії, яку пропонує Польща.

У МЗС України відреагували попередженням, що у разі досягнення своєї мети в Україні РФ візьметься за її західних сусідів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: