США і їх союзники обговорюють виключення Росії з G20

Середа, 23 березня 2022, 06:47

Сполучені Штати та їхні західні союзники оцінюють, чи повинна Росія залишатися в групі великих економік Групи двадцяти (G20) після її вторгнення в Україну.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

G20 разом із меншою Групою семи, до якої входять лише Сполучені Штати, Франція, Німеччина, Італія, Канада, Японія та Велика Британія, є ключовою міжнародною платформою для координації всього, від дій щодо зміни клімату до транскордонного боргу.

"Були дискусії про те, чи доцільно для Росії бути частиною G20. Якщо Росія залишиться членом, вона стане менш корисною одиницею", – сказало високопоставлене джерело у G7.

Відповідаючи на запитання, чи буде президент США Джо Байден намагатися виштовхнути Росію з G20, коли зустрінеться з союзниками в Брюсселі цього тижня, радник з національної безпеки Джейк Салліван сказав: "Ми вважаємо, що для Росії не може бути бізнесу як зазвичай в міжнародних інституціях і в міжнародній спільноті".

Проте Сполучені Штати планують проконсультуватися зі своїми союзниками, перш ніж робити будь-які інші заяви, сказав він.

Джерело в Європейському Союзі окремо підтвердило обговорення статусу Росії на майбутніх зустрічах G20, головою якого зараз є Індонезія.

G7 була розширена до нового формату "G8", включаючи Росію в період більш теплих відносин на початку 2000-х років. Але Москву відсторонили від цього клубу на невизначений термін після анексії Криму в 2014 році.

Раніше у вівторок Польща заявила, що запропонувала чиновникам з торгівлі США замінити Росію в групі G20 і що ця пропозиція отримала "позитивну відповідь".

Разом з тим джерело у G7 заявило, що малоймовірно, що Індонезія, яка зараз очолює G20, або такі члени, як Індія, Бразилія, Південна Африка та Китай, погодилися вилучити Росію з групи.

"Неможливо вилучити Росію з G20, якщо Москва не прийме такого рішення самостійно. Процедури, щоб позбавити Росію членства в G20, просто немає", - сказав чиновник країни-члена G20 в Азії.

Разом з тим присутність РФ на зустрічах G20 підвищить ймовірність того, що їх пропустять країни G7.

Раніше китайські ЗМІ писали про прагнення керівництва держави заблокувати дискусії про вторгнення РФ до України у порядку денному G20, включно з самітом групи, який запланований на осінь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.