В МЗС Словенії розповіли, у якому форматі повертають дипломатів до Києва

Середа, 23 березня 2022, 21:08

Словенія повертає до Києва дипломатичну місію, але зі складу "добровольців" на чолі з тимчасовим повіреним; до складу місії можуть увійти представники Міноборони. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

Хоча серед членів місії можливо будуть представники Міністерства оборони, не йдеться про "озброєну військову дипломатичну місію", зазначили в МЗС.

Дипломатичне представництво діятиме на рівні повіреного у справах і матиме повні повноваження на час надзвичайної ситуації в країні, заявив прем'єр-міністр Янез Янша. "Я радий, що як тільки ми опублікували заклик, ми отримали заявки від добровольців із різних інституцій, які мають досвід, адже вони там уже працювали", – додав він.

Міністр оборони Матей Тонін заявив, що він щасливий, що знайшлися "сміливі люди, які готові ризикувати, щоб допомогти українському народу та всій Європі досягти миру". За його словами, "це буде чітким повідомленням українцям, що ми віримо в їхній успіх".

Неофіційно словенські ЗМІ повідомляють, що тимчасовим повіреним у справах в Україні має стати бригадир армії Словенії Боян Пограйц, нині державний секретар в кабінеті прем'єр-міністра з питань оборони та закордонних справ. Прем’єр поки не підтвердив ці чутки.  

Янес Янша розповів, що Словенія має кандидатів і для представництва ЄС у Києві, якщо Євросоюз піде на цей крок. 

На початку повномасштабної війни посол Словенії в Україні Томаж Менцін виїхав з Києва. Наскільки відомо, наразі він тимчасово працює у Польщі поруч з українським кордоном. 

Янша разом з польським і чеським колегою відвідали Київ 15 березня, що стало першим іноземним візитом такого рівня до столиці після початку повномасштабної війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.