Зеленський відмовився від звинувачень НАТО у вбивстві українців, але дорікнув "боязню Росії"

Четвер, 24 березня 2022, 12:34

Володимир Зеленський пом’якшив риторику на адресу Північноатлантичного альянсу у порівнянні з попередніми промовами та сконцентрувався на поясненні союзникам того, що їхнє ставлення до Росії є хибним.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це йшлося у виступі президента на саміті НАТО 24 березня (ЄвроПравда опублікувала також повний текст промови).

Перш за все, президент Зеленський звернувся до членів Альянсу за військовою допомогою. Як повідомляла ЄвроПравда, він закликав Альянс надати 1% свого озброєння українській армії, а також дорікнув тим, що члени НАТО досі не надали найбільш критично важливі типи озброєння – системи ППО, літаки, бронетехніку.

"Я не звинувачую НАТО. Ви не винні. Це не ваші ракети і бомби руйнують наші міста – сьогодні були фосфорні бомби, від яких загинули українські діти... Я просто хочу, щоб ви знали: Альянс ще може запобігти смертям українців від російських ударів, надавши нам всю ту зброю, якої ми потребуємо", - заявив, зокрема, він.

Варто звернути увагу, що раніше від президента на адресу НАТО звучала зовсім інша риторика, зокрема, лунали звинувачення у тому, що Альянс винний у смертях українців. Це тоді викликало критику також в Україні (детальніше – у редакційній статті Розчарування у НАТО. Чому емоції не мають знищувати майбутнє України)

Зараз Зеленський підкреслив: він розуміє, що Альянс не зобов’язаний нас захищати так як своїх членів – але вважає, що захист України все одно потрібен самому Альянсу.

Він також дорікнув НАТО у тому, що його спільні рішення слабші за рішення окремих країн.

"Так, ми не в Альянсі. І я не висуваю претензій.  Але українці ніколи не думали, що Альянс і держави Альянсу – це зовсім по-різному. Що в питаннях життя і смерті ви порізно можете бути силою, а от разом – ні. Що НАТО теж може боятись  дій Росії"

Зеленський також попередив членів НАТО про те, що у разі успіху в українській війні Росія напевно почне наступ на членів Альянсу.

"Впевнений, ви вже розумієте, що Росія не думає зупинятися в Україні. Хоче піти далі", - наголосив він, додавши, що спільний захист України здатний запобігти цьому

Як повідомлялося, генсек Альянсу у четвер підтвердив, що НАТО не планує закривати небо над Україною силами ВПС союзників. І хоча є рішення НАТО про постачання в Україну комплексів ППО зі Словаччини, про завершення цього постачання невідомо. Водночас, у конгресі закликають Байдена надати Україні системи ППО та винищувачі.

Про дискусію, щодо можливої відмови від НАТО, яка триває в Україні, читайте у детальній статті "Альтернатива НАТО: чим загрожує відмова України від Альянсу за домовленістю з Кремлем"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: