Сейм Литви у першому читанні схвалив заборону георгіївської стрічки і символу Z

П'ятниця, 25 березня 2022, 08:37

Парламент Литви прийняв до розгляду два проєкти поправок до кодексу Адміністративних правопорушень, мета яких – прирівняти георгіївську стрічку та символи Z та V до нацистських та комуністичних символів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Депутати у четвер у першому читанні схвалили проєкт депутатів Моніки Ошмянскене та Лінаса Йонаускаса, згідно з яким георгіївську стрічку та символ вторгнення ЗС Росії в Україну Z прирівнюють до нацистських та комуністичних символів.

За їхнє поширення, використання на зборах та інших масових заходах чи іншого виду демонстраціях загрожуватиме штраф від 300 до 500 євро.

За проєкт у першому читанні проголосували 86 депутатів, 7 утрималися.

Парламент схвалив ще одну ініціативу - запровадження адміністративної відповідальності за використання та розповсюдження символів авторитарних режимів.

Цей проєкт презентувала депутат Пауле Кузміцкене. Вона запропонувала додати до таких символів георгіївську стрічку, символи Z та (або) V або інші елементи, що означають ці елементи та символи.

За розповсюдження цих символів загрожує штраф у розмірі 300-700 євро, а юридичним та іншим відповідальним особам 600-1200 євро. Цей проєкт підтримали 82 депутати, 9 утрималися.

Поправки, запропоновані Ошмянскене та Йонаускасом, парламент має повторно розглядати 19 квітня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.