Єврокомісія отримає мандат на спільні закупівлі газу - Макрон

П'ятниця, 25 березня 2022, 22:40

Лідери країн ЄС узгодили революційне рішення, що повністю міняє енергетичний ринок Європи.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Figaro, це свідчить із заяви, озвученої на прес-конференції президентом Франції Еммануелем Макроном.

"У нас є бажання вийти з залежності від російського викопного палива… Ми вперше вирішили, що комісія (Єврокомісія) матиме мандат на спільні закупівлі, зокрема газу. Саме так було прийнято рішення щодо вакцин під час кризи Covid. Колективні закупівлі, можливість спільно визначати довгострокові контракти, є найкращим інструментом для зниження ціни на наш газ, і тому ми доручили Комісії це зробити", – заявив Макрон.

Він додає, що це рішення стало обертом дуже довгих суперечок.

Варто зазначити, що досі така ініціатива не зустрічала підтримки у ЄС, оскільки суперечила курсу Євросоюзу на лібералізацію газового ринку.

Це дозволяло РФ впроваджувати свою політику, пропонуючи дружнім урядам довгострокові контракти на постачання газу за зниженими цінами. Зокрема, в ЄС такий контракт отримала Угорщина.

При цьому невідомо, чи буде Єврокомісія закуповувати весь обсяг газу, який потребує ЄС, чи угоди з демократичними країнами-продавцями газу (наприклад – із Норвегією чи США) будуть виведені із спільних закупівель.

Втім, за будь-якого сценарію такий підхід має спросити переговори з РФ – Кремль більш не зможе пропонувати знижки, виходячи з політичних рішень урядів окремих країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: