Президент Польщі: мені важко зрозуміти ставлення Орбана до війни в Україні

Неділя, 27 березня 2022, 22:47

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що важко зрозуміти позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо війни Росії проти України.

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу TVN24, пише "Європейська правда".

"На даний момент на тлі російської агресії в Україні, загибелі тисяч людей в Україні, мирних жителів, бомбардування житлових масивів, знищення багатоквартирних будинків російською армією, тих злочинів за визначенням міжнародного права, мені важко зрозуміти таке ставлення. Мені важко це зрозуміти ще й тому, що ця політика буде дуже дорогою для Угорщини", - сказав Дуда.

На його думку, Орбан "перебуває у складній ситуації", тому що довів угорську державу до того, що вона практично повністю залежить від Росії.

"У них є АЕС, яка виробляє енергію для Угорщини, кілька років тому вони уклали контракт з російськими структурами на модернізацію цієї станції, тому ця залежність величезна", - сказав Дуда.

Він додав, що енергетична залежність від Росії ц проблема багатьох країн ЄС, тому не вдалося запровадити санкції на закупівлю паливно-енергетичних ресурсів, але на відміну від Угорщини країни передають зброю Україні, тому позицію Угорщини важко зрозуміти.

Нагадаємо, цього тижня угорський прем’єр Віктор Орбан вчергове відмовився допомогти Україні зі зброєю та підтримати ембарго на газ і нафту з РФ.

Зеленський оприлюднив інформацію щодо держав, які у закритих дискусіях висловлювали скептицизм щодо вступу України до Євросоюзу та тих, хто вагався з цього питання.

Зокрема, він звернувся на саміті до прем’єра Угорщини Віктора Орбана, нагадавши йому про історію Угорщини часів гітлерівської Німеччини.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто у відповідь заявив, що його країна не змінить свого рішення щодо постачання зброї Україні і щодо санкцій проти російських енергоносіїв.

Згодом міністр оборони Чехії Яна Чернохова відмовилась їхати в Будапешт на міністерську зустріч країн "Вишеградської четвірки" через спротив Угорщини у питаннях щодо допомоги Україні.

Детальніше - у статті "Європейської правди" Від Литви до Угорщини: хто в Європі підтримує, а хто блокує швидкий вступ України до ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.