Суд ЄС зняв з Януковича і сина старі санкції за 2020 рік

Середа, 30 березня 2022, 13:48

Суд ЄС загальної юрисдикції повторно скасував "старі" санкції Євросоюзу, застосовані проти експрезидента України Віктора Януковича та його сина.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише "Європейська правда".

"Віктор Янукович та його син Олександр ще раз виграли у суді ЄС загальної юрисдикції щодо зняття з них санкцій ЄС, накладених у 2014 році. Втім, вони залишаються у санкційному списку, тому що рішення стосується поновлення від 2020 року, а не 2021-2022 року", - пояснив Рікард Джозвяк. 

Вперше таке рішення було ухвалене у червні 2021 року, щодо рішення Ради ЄС 2019 року про продовження санкцій проти Януковича-старшого і молодшого. Санкції полягали у заморожуванні активів.

У рішенні зазначили, що Рада ЄС не змогла продемонструвати дотримання права на ефективний судовий захист в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою, і на основі яких продовжені санкції.

Зазначимо, останній раз посли Євросоюзу продовжили санкції проти Януковича, його сина та ще двох із семи осіб у списку на 6 місяців замість року.   

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства. У санкційному списку залишилося 7 осіб з 18, у тому числі сам Віктор Янукович. 

Для збереження санкцій Євросоюзу проти осіб з орбіти експрезидента України Віктора Януковича необхідні зрушення у розслідуванні справ проти них в Україні, заявляв глава МЗС Дмитро Кулеба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.