Є підстави переглянути позицію щодо членства у НАТО – прем’єр Швеції

Середа, 30 березня 2022, 22:26

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон вважає, що вторгнення Росії в Україну докорінно змінило безпекову ситуацію у Європі, внаслідок чого членство у НАТО стало цілком прийнятним для Швеції.

Як повідомляє "Європейська правда", про це вона заявила в інтерв’ю телеканалу SVT.

Видання нагадує, традиційно шведські соціал-демократи завжди виступали за нейтральний статус країни.

"Ми можемо констатувати, що свобода альянсу (мається на увазі політика нейтралітету) добре послужила Швеції, вона уберегла нас від конфліктів, але коли карта політики безпеки буде перекроєна, нам потрібно зробити оновлений аналіз і на його основі приймати рішення",- заявила вона.

Магдалена Андерссон уточнює, що тепер вона "жодним чином не виключає членство в НАТО".

"Це те, про що зараз думають багато шведів, звісно, ​​я також багато про це думаю",- додає вона.

Щоправда, прем'єр Швеції відразу уточнює, додаючи, що це "важливі питання щодо безпеки Швеції, і я вважаю, що важливо ретельно проаналізувати, перш ніж приймати рішення".

Втім, на уточнювальне запитання журналіста, чи готова вона змінити зовнішній курс Швеції, якщо аналіз покаже доцільність вступу до НАТО, Магдалена Андерссон відповідає: "Звичайно".

Нагадаємо, можливий вступ у НАТО обговорюють і в Фінляндії. За словами, президента Саулі Нііністьо, країна обговорює можливу заявку на вступ у НАТО із ключовим країнами-членами Альянсу і там запевняють, що двері НАТО відкриті для неї.

Президент Фінляндії визнає, що можливе членство в НАТО назавжди посилить напруженість у відносинах з Росією. А це, в свою чергу,  посилює ризики від дій РФ, зокрема – гібридних атак.

Попри це, він переконаний, що переваг від членства у НАТО набагато більше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.