Понад 50 українських організацій звернулися до ООН з вимогою створити трибунал над Путіним

Неділя, 6 березня 2022, 21:38

Понад 50 українських громадських організацій звернулися до ООН з вимогою створити спеціальний міжнародний трибунал над президентом РФ Владіміром Путіним та вищим керівництвом Росії за розв'язання війни проти України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це написала на своїй сторінці у Facebook голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Спеціальний трибунал має розслідувати військову агресію і притягнути до відповідальності вище керівництво РФ і всіх сенаторів Ради Федерації, які формально надали згоду Путіну на використання російських військ в Україні.

"Після ретельної, тривалої підготовки до нападу на Україну російські війська бомбардують українські міста, здійснюють невибіркові обстріли та нищать стратегічну інфраструктуру й цивільні об’єкти: лікарні, дитсадки, школи, житлові квартали; стріляють по громадському транспорту та машинах медичної допомоги з пораненими; вбивають цивільне населення, включаючи дітей; використовують населення як живі щити; чинять акти мародерства тощо. Відбуваються масштабні порушення правил ведення війни, що встановлені у Гаазьких конвенціях та деклараціях 1899 і 1907 року та Женевських конвенціях 1949 року", - йдеться у заяві.

У заяві вказується, що до трибуналу треба притягнути окрім Путіна заступника Ради Безпеки РФ Дмитра Медвєдєва, главу МЗС Сергія Лаврова, голову Ради Федерації Валентину Матвієнко, генпрокурора Ігора Краснова, прем’єр-міністра Михайла Мішустіна, міністра оборони Сергія Шойгу та інших.

Читайте також - Трибунал не тільки для Путіна: як реально покарати еліту РФ за агресію проти України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.