Німецький суд визнав ультраправу AfD "підозрілою організацією"

Вівторок, 8 березня 2022, 23:58

Суд погодився із аргументами внутрішньої розвідки Німеччини, давши їм більше повноважень за контролем над діяльністю AfD.

Як повідомляє "Європейьска правда" із посиланням на DW, суд став на бік внутрішньої розвідки Німеччини, відхиливши позов  AfD проти німецького Управління із захисту конституції.

В компетенцію останнього  входить моніторинг екстремістських груп у Німеччині.

Позначення AfD як підозрілого дозволяє агентству використовувати інструменти збору розвідувальних даних, такі як інформатори, щоб стежити за партією. В свою чергу AfD неодноразово засуджувала державних чиновників і ЗМІ Німеччини за те, що вони зображали їх як екстремістів.

Однак суд визнав, що члени правої партії AfD продемонстрували "достатні фактичні ознаки" антиконституційних тенденцій. Судді зосередилися на суперечливій фракції "Крило" ( Flügel ) AfD, яка була офіційно розпущена два роки тому, заявивши, що її лідери все ще мають значний вплив на AfD. Також вказувалося на молодіжну організацію партії JA та її діяльність.

Суд встановив, що для обох цих груп розуміння німецької національності, вкоріненої в етнічну приналежність, було основною політичною метою. Це переконання, що німців "потрібно зберегти в їхньому етнічному стані, а "іноземців" потрібно максимально виключити", – встановив суд, вказавши також на "ксенофобську агітацію". 

Такі ідеї, стверджує суд, суперечать конституційному визначенню Німеччини. 

У той же час суд частково визнав дві позовні вимоги партії, заявивши, що для агентства недостатньо доказів, щоб стверджувати, що фракція була "безперечно екстремістською" і що неясно, чи налічує "Крило" 7 тисяч членів, як стверджує спецслужба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.