США відхилили пропозицію Польщі щодо передачі винищувачів Україні

Середа, 9 березня 2022, 01:01

Сполучені Штати відхилили "несподівану пропозицію" Польщі передати свої винищувачі МіГ-29 російського виробництва на базу США в Німеччині як спосіб поповнити ВПС України для захисту від вторгнення російських сил.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Сполучені Штати намагаються прискорити поставки зброї в Україну, але перспектива перельоту бойової авіації з території НАТО в зону бойових дій "викликає серйозні занепокоєння у всього НАТО", зазначили в Пентагоні.

"Нам просто незрозуміло, що для цього є істотне обґрунтування", – сказав речник Пентагону Джон Кірбі щодо пропозиції Польщі.

"Ми продовжимо консультуватися з Польщею та іншими нашими союзниками по НАТО щодо цього питання та складних матеріально-технічних проблем, які воно створює, але ми не вважаємо пропозицію Польщі розумною".

Міністерство закордонних справ Польщі оголосило у вівторок, що готове розмістити свої літаки МіГ-29 на авіабазі Рамштайн у Німеччині та передати їх у розпорядження Сполучених Штатів. Відомство закликало інших членів альянсу, які мали інші такі літаки, зробити те ж саме.

У Держдепі заявили, що польська пропозиція застала Сполучені Штати зненацька.

"Наскільки мені відомо, це не погоджувалося з нами, що вони планували передати нам ці літаки", - сказала заступник держсекретаря Держдепартаменту з політичних питань Вікторія Нуланд під час слухання комітету Сенату із закордонних справ.

"Тож я думаю, що це насправді був несподіваний крок з боку поляків", – сказала вона.

Законодавці США прагнуть прискорити військову допомогу Україні і наполягають на тому, щоб адміністрація Байдена спростила передачу літаків.

Польща підтримує Україну оборонною зброєю, але заявила, що не надсилатиме літаки, оскільки не є прямою стороною конфлікту.

Міністерство оборони Росії цього тижня попередило, що країни, які пропонують аеродроми Україні для нападів на Росію, можуть вважатися такими, що вступили в конфлікт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: