Польща скликає історичне засідання парламенту, щоб висловити підтримку Україні

Середа, 9 березня 2022, 10:21

Польща скликає 11 березня позачергове засідання обох палат парламенту, щоб обговорити шляхи підтримки України з нагоди 23-ї річниці вступу країни в НАТО.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Ініціював засідання президент Анджей Дуда. Однією з його цілей є нагадати польському народу, що їхня країна зобов’язана своєю безпекою єдності НАТО, сказав голова Офісу президента Павел Шрот.

"Президент підкреслив, що Польща зараз у безпеці, і це також наслідок її власних сил, але в першу чергу це наслідок членства у великому альянсі, який володіє великою оборонною потужністю та ядерним потенціалом", – сказав Шрот.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг візьме участь у засіданні особисто, а президент США Джо Байден за допомогою відеозв'язку і має виступити з промовою в прямому ефірі.

"Подія в п’ятницю є історичною для нашої країни", — сказав депутат Патрік Віхер від правлячої партії "Право та справедливість" (PiS).

Зустріч має на меті продемонструвати силу і готовність НАТО допомогти Україні, сказав він, додавши, що "особиста присутність" Столтенберга дозволить Асамблеї "приймати стратегічні рішення".

Польський уряд здивував Вашингтон і весь світ у вівторок, коли оголосив про готовність передати США 28 винищувачів МіГ-29 з розумінням, що вони будуть передані українським льотчикам, які борються з російським вторгненням.

Раніше у Білому домі підтвердили, що США обговорюють із Польщею можливість надати винищувачі Україні.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що США шукають способи швидко поповнити запаси польських винищувачів, аби Польща могла надати Україні свої бойові літаки.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Британія підтримає Польщу, якщо вона вирішить надати Україні бойові літаки, але попередив, що це може мати прямі наслідки для країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: