В Естонії пропонують частково перенаправляти платежі за російський газ на відновлення України

П'ятниця, 1 квітня 2022, 17:01

Міністр закордонних справ Естонії Єва-Марія Лійметс запропонувала перенаправляти частину платежів за енергоносії Росії на оплату витрат на відновлення України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Росія повинна нести відповідальність за нищівні руйнування, які вона завдала, і воєнні злочини, які вона вчинила в Україні", – сказала вона, виступаючи разом зі своїми французькими, литовськими та латвійськими колегами в Таллінні.

Лійметс додала, що активи, заморожені в рамках санкцій проти Росії, також можуть бути використані "як джерело коштів для відновлення українських міст та інфраструктури".

"Я підняла з моїм французьким колегою можливість компенсації збитків, завданих війною, за рахунок як заморожених активів Росії, так і часткового перенаправлення платежів за викопне паливо", - сказала міністр.

Європа, яка отримує близько 40% свого природного газу з Росії, нещодавно взялася докладати зусиль, щоб зменшити свою залежність від російських нафти та газу.

25 березня президент США Джо Байден оголосив про створення спільної оперативної групи разом ЄС і Сполучених Штатів, які постачатимуть до Європи щонайменше 15 мільярдів кубометрів скрапленого природного газу у 2022 році у партнерстві з іншими країнами.

Тим часом президент Росії висунув ультиматум "недружнім" націям платити за енергоносії в рублях з 1 квітня, інакше вони ризикують бути відключеними від життєво важливих поставок. Країни ЄС відмовилися платити в рублях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.