Боррель закликав країни ЄС якнайшвидше дати Україні зброю, якої вона потребує – ЗМІ

Понеділок, 11 квітня 2022, 14:11

Глава європейської дипломатії закликав країни ЄС якнайшвидше надати Україні зброю, про яку вона просить на тлі очікуваного наступу РФ на сході країни.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з обговореннями на вихідних.

Жозеп Боррель сказав дипломатам ЄС, що рішення необхідно приймати за кілька днів, а не тижнів, і блок повинен зробити все можливе, щоб допомогти Україні.

Те, що станеться на сході найближчими тижнями, матиме вирішальне значення для результату війни. Оскільки Москва не демонструє жодних ознак серйозного ставлення до мирних переговорів, Україна має лише невелике вікно для підготовки та отримання необхідної зброї, сказав один із співрозмовників агентства.

Більшість урядів ЄС зобов’язалися розглянути запити на озброєння, які включають танки та реактивні системи залпового вогню, але не вказали чіткі часові рамки та яку конкретну зброю вони могли б надіслати, сказав він. В понеділок цю тему обговорять на зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі.

Минулого тижня Велика Британія оголосила, що надасть Україні частину необхідної зброї, включаючи протикорабельні ракети.

За словами людей, знайомих з обговореннями, членам ЄС порадили надавати обладнання зі своїх передових поставок, а не лише зі своїх запасів, враховуючи невідкладність ситуації. Росія, імовірно, захоче оголосити про якесь досягнення до 9 травня, що означає, що вона посилить свої атаки, сказали двоє з джерел Bloomberg.

У довгостроковій перспективі союзники по НАТО також шукають шляхи допомоги та навчання переходу України на більш сучасне озброєння.

Як повідомлялося, за словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Російська Федерація всіма силами намагається зірвати поставки зброї Україні, в тому числі із використанням кампаній з дезінформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.