США і Британія перевіряють інформацію про застосування росіянами хімічної зброї в Маріуполі

Вівторок, 12 квітня 2022, 06:56

Сполучені Штати не можуть підтвердити використання хімічної зброї у Маріуполі, але раніше попереджали українців, що Росія може застосувати хімічні речовини у цьому місті.

Про це у коментарі CNN заявив офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс, пише "Європейська правда".

"До сьогоднішнього дня нам була доступна достовірна інформація про те, що росіяни, можливо, готувалися використовувати отруйні речовини, потенційно сльозогінний газ, змішаний з іншими отруйними речовинами, в рамках зусиль з ослаблення, виведення з ладу українських військових та цивільних елементів, що закріпилися у Маріуполі, використовуючи цих агентів, щоб послабити цю оборону", - сказав Прайс.

"Ми поділилися цією інформацією із нашими українськими партнерами. Ми збираємось поговорити з ними безпосередньо, щоб спробувати визначити, що саме тут сталося, і як тільки ми отримаємо додаткову достовірну інформацію, ми зможемо сказати, що це було чи що це могло бути", - додав він.

Велика Британія також заявила, що працює з партнерами над перевіркою повідомлень про можливе використання хімзброї.

"Ми терміново працюємо із партнерами над перевіркою деталей. Будь-яке застосування такої зброї буде безжальною ескалацією у цьому конфлікті, і ми притягатимемо Путіна та його режим до відповіді", — написала в Twitter міністр закордонних справ Ліз Трасс.

Нагадаємо, у понеділок в полку "Азов" повідомили, що окупанти застосували хімічну зброю над заводом "Азовсталь", який утримують українські захисники.

Джерело, наближене до Міноборони України, повідомило УП, що вірогідність використання російськими окупантами хімічної зброї дуже висока.

Президент Володимир Зеленський нагадав, що світові лідери обіцяли швидше і жорсткіше реагувати, якщо РФ застосує в Україні хімічну зброю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.