Шпигунська активність РФ у Чехії зведена до мінімуму після видворення дипломатів – глава спецслужби

Вівторок, 12 квітня 2022, 09:22

Діяльність російської розвідки в Чехії була зведена до мінімуму після видворення осіб, пов’язаних із розслідуванням вибухів складів боєприпасів у Врбетіце та вторгненням Росії в Україну.

Про це заявив директор Служби інформації безпеки (BIS) Міхал Куделка, пише Ceske Noviny.

Куделка заявив у парламенті, що наразі росіяни не можуть проводити серйозні розвідувальні операції на території Чехії.

За його словами, загальна кількість російських дипломатів у Чехії наразі скоротилася до шести, а адміністративно-технічного персоналу — до 25.

"З цією кількістю росіяни не можуть проводити жодних великих розвідувальних операцій на нашій території під традиційним прикриттям", - сказав BIS, яка є аналогом контррозвідки.

Куделка додав, що через широкі антиросійські санкції, обмежену видачу віз або закриття повітряного простору для російських літаків у російських агентів, які працюють під прикриттям трейдерів, журналістів чи представників російських компаній, зараз також складні умови.

Втім він наголосив, що сьогоднішня ситуація не означає припинення діяльності російської розвідки. За його словами, росіяни "безперечно" почали працювати за планом, підготовленим для таких ситуацій: це операції в кіберпросторі, масове поширення дезінформації та використання так званої п’ятої колони в Чехії, яка, за його словами, поступово активізується.

Нагадаємо, 11 квітня Франція прийняла рішення вислати ще шістьох російських шпигунів, які працювали під прикриттям посольства РФ у Парижі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: