Шлях до Третьої світової: ексрадник Меркель проти поставок важкої зброї Україні

Вівторок, 12 квітня 2022, 16:17

Колишній військово-політичний радник ексканцлерки Німеччини Ангели Меркель, колишній бригадний генерал Еріх Вад висловився проти поставок в Україну важкого озброєння.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Die Welt.

Такі поставки потенційно є "шляхом до третьої світової війни", сказав Вад.

Крім того, за його словами, керувати та використовувати складні системи зброї, такі як бойовий танк Leopard або БМП Marder можна лише після багатьох років навчання.

На думку Вада, зараз і в осяжному майбутньому така техніка українцям у військовому плані не потрібна.

"Зараз забагато військової риторики. Але, як ми всі знаємо, дорога в пекло завжди вимощена добрими намірами. Ми повинні думати про триваючу війну між Росією та Україною з кінця. Якщо ми не хочемо Третьої світової війни, рано чи пізно нам доведеться вийти з цієї логіки військової ескалації і почати переговори", - заявив він.

Вад застеріг від заперечення людяності президента Росії Владіміра Путіна та таврування його як патологічного деспота, з яким більше не можна говорити. "Жахлива війна в Україні є порушенням міжнародного права, але вона є частиною ланцюга подібних війн нещодавнього часу. Ірак, Сирія, Лівія, Афганістан – це все не нове. На жаль, занадто багато загиблих мирних жителів і масові вбивства, які відбулися в українській війні, не є винятком", - сказав Вад.

Раніше німецька компанія-виробник озброєння Rheinmetall заявила, що готова доставити в Україну вживані бойові танки Leopard 1.

За словами гендиректора компанії Арміна Паппергера, українських військових можна навчити керувати "Леопардом-1" за лічені дні – всупереч твердженням, що навчання користуванню західною бронетехнікою вимагає тривалого часу. Обов’язковою умовою, за його словами, для навчання є те, що це вже підготовлені військові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.