Папа Римський погодився, що хвиля біженців з України нагадала про проблему расизму 

змінено
П'ятниця, 15 квітня 2022, 23:00

Папа Римський Франциск погодився, що те, як зараз Європа приймає українців, що втікають від війни, і як бувало з іншими біженцями, нагадує про проблему расизму і поділу людей за певними ознаками.

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю італійському громадському телебаченню RAI.

"Це одна з останніх "хвиль", до яких ми, нажаль, вже звикаємо. Але у цьому випадку була реальна реакція. Чи думаєте Ви, що це ознака певних тріщин у стіні байдужості, упередженості до тих, хто втікає з інших куточків світу через війну, чи біженців і далі ділитимуть на категорії?", - запитала інтерв’юер. 

"Це правда. Біженців класифікують. Є перший клас, другий клас, [чи] вони походять із розвиненої країни [чи] з нерозвиненої. Ми расисти, ми - расисти. І це погано. Доля біженця - це те, що відчув на собі і Ісус, тому що він був мігрантом і біженцем у Єгипті, коли був дитиною, щоб уникнути смерті", - нагадав Папа Франциск.

Одночасно він заявив, що визнає право країн захищатися, але, за його словами, загальна відмова від миру є великою проблемою.

"Ми живемо ідеєю, що ми вбиваємо один одного через потребу у владі, безпеці, у багатьох речах. Я розумію уряди, які купують зброю. Я їх розумію, але не схвалюю", – заявив Папа Римський.

Нагадаємо, протести української громади Італії та посла України при Святішому престолі викликали плани символічного примирення України та РФ. Під час цьогорічної Хресної дороги на XIII стації хрест понесуть українка та  росіянка: Ірина та Альбіна, які переїхали до Італії два десятиліття тому і разом працюють у хоспісі. Такий крок у Ватикані пояснюють спробою шукати примирення.

Також нагадаємо, на початку квітня Папа Франциск заявив, що розглядає візит до Києва, попри війну.

Франциска до України запросили президент Володимир Зеленський, мер Києва Віталій Кличко та глава УГКЦ Святослав Шевчук.

За словами посла України у Ватикані, Росія тисне на Ватикан, щоб Папа не їхав до України. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.