ЄСПЛ не став розглядати скаргу Саакашвілі на неналежне поводження у в'язниці

Субота, 2 квітня 2022, 13:45

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовився від розгляду скарги експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі на неналежне поводження з ним у грузинській в'язниці.

Про це заявив заступник міністра юстиції Грузії Бека Дзамашвілі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа".

"За оцінкою Страсбурзького суду, у цій справі немає жодної особливої ​​обставини з погляду захисту прав людини, через що було б необхідним додаткове вивчення питання", - сказав Дзамашвілі.

За словами заступника міністра, рішення ЄСПЛ ще раз підтвердило, що права Саакашвілі в період його перебування в пенітенціарній системі Грузії були захищені, а призначене експрезиденту лікування повністю відповідало встановленим стандартам.

Заяву міністерства Саакашвілі прокоментував на своїй сторінці у Facebook. Він звинуватив владу у спробах маніпулювання громадською думкою та спотворенні фактів. Експрезидент стверджує, що ЄСПЛ призупинив розгляд скарги на дії влади Грузії на його прохання. Це сталося невдовзі після того, як Саакашвілі, який оголосив голодування, госпіталізували до Горійського військового госпіталю.

 "7 грудня 2021 року я письмово повідомив Страсбурзький суд про те, що оскільки засоби правового захисту на національному рівні ще не вичерпані, я не подаватиму позов до суду на даному етапі, хоча збережу за собою це право в майбутньому і використовую його. Саме на цій підставі Страсбурзький суд завершив провадження у справі", - написав Саакашвілі.

Саакашвілі таємно прибув до Грузії 1 жовтня, за день до муніципальних виборів, після чого був затриманий та поміщений до в'язниці міста Руставі. На знак протесту експрезидент оголосив голодування, бо вважає себе політичним ув'язненим. Через погіршення стану здоров'я Саакашвілі спочатку госпіталізували до лікарні Глданської в'язниці, а потім до Горійського військового шпиталю. Захист експрезидента стверджує, що його обманом доставили в тюремний госпіталь, піддавши поводженню, що принижує гідність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: