Кулеба - Болгарії: настав час зробити вибір і стати на чийсь бік

Четвер, 21 квітня 2022, 16:27

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер звернувся до Болгарії з проханням надати вкрай необхідну військову допомогу Україні, щоб допомогти побороти вторгнення Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє агентство Reuters.

Кулеба, який прибув до Болгарії у вівторок, заявив, що досі не отримав чіткої відповіді від Софії щодо військової допомоги.

Кулеба зустрівся з президентом Болгарії, який називав Крим російським 

"Сьогодні найкращий спосіб наблизити мир - це стояти поряд з Україною, а не залишатися нейтральним", - сказав Кулеба у болгарському парламенті під час відкриття фотовиставки, присвяченої війні в Україні.

"Іноді доводиться робити вибір, не можна бути посередині, не можна вигадувати нескінченні аргументи. Ви повинні стати на чийсь бік, і ви повинні стати на бік правди. Так що все, що я можу сказати, це те, що настав час зробити вибір", - сказав він.

Болгарія засудила російське вторгнення і проголосувала за підтримку санкцій Європейського Союзу проти Росії та прийняла у себе понад 90 тисяч українських біженців. Але чотирипартійна правляча коаліція, як і раніше, розходиться в думках щодо того, чи відправляти зброю та боєприпаси Києву.

Болгарія в рамках санкцій ЄС заборонила суднам РФ заходити у порти

Серед коаліційних партій Демократична Болгарія підтримує відправку зброї та боєприпасів, а дружні Росії соціалісти виступають проти. 

Центристська партія прем'єр-міністра Кирила Петкова "Ми продовжуємо зміни" запропонувала компромісне рішення про відправку Україні "технічної допомоги в оборонних цілях".

Четверта коаліційна партія, популістська ITN, не зайняла чіткої позиції з цього питання.

Кулеба відхилив компромісну пропозицію партії Петкова.

"Якщо у вас є каска та бронежилет, але у вас немає пістолета в руках, ви приречені. Тож цей напівзахід хороший політично, але здебільшого посил такий: "Ми хочемо, щоб ви померли захищеними", - сказав він.

Очікується, що парламент Болгарії обговорить наступного тижня, як підтримувати Україну далі.

Під час візиту до Болгарії Кулеба зустрівся з прем’єр-міністром Кирилом Петковим та з президентом Руменом Радевим, який називав Крим російським.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.