Мерія Вільнюса закликає згадувати Другу світову 8 травня, а 9 травня нагадуватиме про Україну

Четвер, 28 квітня 2022, 15:22

Мер Вільнюса Реміґіюс Шимашюс закликав співгромадян згадувати перемогу над нацистською Німеччиною 8 травня, а 9 травня біля монумента радянським військовим планують нагадувати про сучасну Росії проти України.

Про це повідомляє LRT, пише "Європейська правда".

Шимашюс зазначив, що на 9 травня не заплановано ніяких подій - мерія заздалегідь попередила, що не буде давати ніяких дозволів на заходи, щоб вони не перетворилися на політичні мітинги. За його словами, тим, хто прийде відзначати перемогу 9 травня, надаватимуть інформацію про війну в Україні - не уточнивши, в якому форматі це планують робити. 

9 травня у Литві може стати днем пам'яті жертв геноциду в Україні

У Литві святкування 9 травня прихильників радянсько-російського погляду на історію Другої світової зазвичай відбувалися на вільнюському кладовищі Антакальніс, біля меморіалу радянським військовим. 

"Немає ніяких підстав забороняти відвідувати кладовище, ми не збираємось цього робити… Але запрошую вас приходити 8 травня, тому що це день перемоги над нацистською Німеччиною - але не завершення Другої світової. Тих, хто прийде 9 травня, ми зустрічатимемо правдивою інформацією про те, хто є хто. Тому що гасла "ніколи знову" явно недостатньо - це "знову" відбувається прямо зараз", - наголосив він. 

Департамент внутрішньої безпеки (SSD) попередив, що цього року на 9 травня можливі провокації. 

Естонія з цих міркувань з 26 квітня до 9 травня включно заборонила тематичні заходи з використанням військової символіки СРСР та сучасної Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: