У Сербії обирають парламент і президента

Неділя, 3 квітня 2022, 09:57

У Сербії в неділю відбуваються президентські та парламентські вибори, на яких чинний президент Олександр Вучич та його Прогресивна партія протистоять опозиції, яка обіцяє боротися з корупцією та покращувати захист довкілля.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Вучич балотується на другий п'ятирічний термін, обіцяючи мир і стабільність на тлі вторгнення Росії в Україну, яке поставило Сербію під тиск Заходу, що змусило обирати між її традиційними зв'язками з Москвою та прагненням приєднатися до Європейського союзу.

Опитування показують, що Вучич, ймовірно, переможе у першому турі та випередить генерала армії у відставці Здравка Поноша, який є кандидатом від проєвропейської та центристської коаліції "Альянс за перемогу".

Опитування, проведене Faktor Plus у середу показало, що партія Вучича може набрати 53,6% голосів. "Альянс за перемогу" був на другому місці з 13,7% голосів, а партнер Вучича по коаліції, соціалісти, - треті з 10,2%. Група захисників навколишнього середовища отримає 4,7% голосів, що перевищує 3-відсотковий поріг, необхідний для отримання місць у парламенті.

Опозиція значною мірою бойкотувала парламентські вибори у 2020 році, що дозволило партії Вучича та її союзникам здобути 188 місць з 250 у парламенті.

Вторгнення Росії в Україну  дуже вплинуло на кампанію в Сербії, яка все ще відновлюється після балканських воєн та ізоляції 1990-х років. Сербія майже повністю залежить від російського газу, а її армія підтримує зв'язки із російськими військовими. Кремль також підтримує опозицію Белграда щодо незалежності Косово.

Хоча Сербія підтримала дві резолюції ООН, які засуджують вторгнення Росії до України, вона відмовилася запроваджувати санкції проти Москви.

Детальніше читайте у статті - "Маленький Путін": як зміниться курс Сербії після переформатування влади

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.