ЄС оголосив 5-й пакет санкцій проти РФ: імпорт вугілля, російські кораблі у портах та інше

Вівторок, 5 квітня 2022, 16:01

Євросоюз анонсував деталі п’ятого пакету санкцій проти Росії за її агресивну війну проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

На брифінгу 5 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила наступні кроки:

- заборона імпорту вугілля з Росії, що приносило їй 4 млрд євро щорічно; 

- повна заборона на транзакції щодо чотирьох ключових банків РФ, у тому числі ВТБ, другий найбільший російський банк. За словами президентки Єврокомісії, ці банки складають 23% від всього банківського сектору РФ.  

- заборона російським кораблям та кораблям з російськими операторами заходити у порти країн ЄС - але з певними винятками, як "сільськогосподарська продукція і продукти харчування, гуманітарні вантажі та енергетика"

- заборона роботи у ЄС російських та білоруських операторів дорожнього транспорту

- заборона експорту до РФ високотехнологічної продукції, як квантові комп’ютери і напівпровідники, передове обладнання для машинобудівної промисловості та транспорту. 

- нові точкові заборони імпорту на серію товарів, від виробів з деревини, цементу до морепродуктів та лікерів, щоб закрити прогалини у санкціях між РФ та Білоруссю

- загальна заборона на участь російських компаній у держзакупівлях в країнах ЄС, заборона на будь-яку фінансову підтримку держустановам РФ з коштів країн-членів чи європейських.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що ЄС готує додаткові санкції, у тому числі щодо імпорту нафти.

"Нині вже понад 40 країн застосували подібні санкції. Займати чітку позицію дуже важливо не тільки для нас у Європі, а й для інших країн світу - позицію проти війни Путіна за його вибором, проти вбивств цивільного населення, проти порушення фундаментальних принципів світового порядку", - наголосила президентка Єврокомісії. 

Санкції ще має затвердити своїм рішенням Рада ЄС.

Також Євросоюз розширює списки осіб, до яких застосовуються персональні санкції, та висилає кількох дипломатів РФ з постійного представництва при ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.