Литва закликає держави називати воєнні злочини Росії в Україні геноцидом

П'ятниця, 8 квітня 2022, 10:57

Міжнародна спільнота має одностайно засудити агресію та воєнні злочини, вчинені Росією, та кваліфікувати їх як геноцид.

Про це йдеться у заяві, прийнятій у четвер комітетом із закордонних справ литовського парламенту, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Дії Росії несумісні з її членством в ООН і Раді ООН з прав людини, тому ми закликаємо до виключення Росії з цих та інших міжнародних організацій", - заявила голова комітету із закордонних справ Лайма Андрікене.

Дуда вважає дії Росії геноцидом українців

Цей крок Литви є "відповіддю на масові жорстокі злочини, вчинені російською армією проти мирних жителів у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Маріуполі та інших місцях в Україні", - заявив комітет.

Андрікене додала, що "Міжнародний кримінальний суд вже розпочав розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні, і ми вимагаємо, щоб усі, не лише Владімір Путін, Александр Лукашенко та командувачі російської армії, які наказували вбивати мирних жителів або не зупинили розправу над мирним населенням, а також пересічні солдати були притягнути до відповідальності за кровопролиття та зруйновані життя безневинних українців".

Геноцид та військові злочини: польський Сейм прийняв резолюцію про агресію РФ

У заяві депутати також закликали міжнародні організації та парламенти демократичних держав закликати свої уряди посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну підтримку України.

Нагадаємо, напередодні ​​Росію вигнали з Ради ООН з прав людини. Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію щодо призупинення членства РФ. 24 держави проголосували проти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: