США відправлять Словаччині систему ППО Patriot після передачі Україні С-300

Субота, 9 квітня 2022, 07:33

Президент США Джо Байден подякував Словаччині за передачу Україні своєї системи протиповітряної оборони С-300 радянських часів і заявив, що вона буде замінена на американську систему Patriot.

Про це йдеться у заяві Байдена, оприлюдненій на сайті Білого дому.

Байден зазначив, що президент України Володимир Зеленський підняв необхідність передачі таких систем в Україну.

Прем’єр Словенії за те, щоб надати Україні системи ППО С-300

"Щоб забезпечити цю передачу та забезпечити безпеку Словаччини, Сполучені Штати перемістять американську ракетну систему Patriot до Словаччини", - заявив президент США.

Байден додав, що хоча російські військові можливо, не досягли своєї мети захопити Київ, зараз не час для самозаспокоєння, оскільки вони продовжують чинити "жахливі акти жорстокості щодо українського народу".

"Оскільки російські військові перебудовуються на наступний етап цієї війни, я наказав своїй адміністрації продовжувати докладати всіх зусиль для виявлення та надання українським військовим передових засобів озброєння, необхідних для захисту своєї країни", - заявив Джо Байден.

Греки мають переконати уряд дати Україні ракетні комплекси С-300

Система Patriot і команда американських солдатів прибудуть до Словаччини найближчими днями, повідомив міністр оборони США Ллойд Остін. Тривалість дислокації американських солдатів не встановлена, йдеться у заяві Остіна.

Прем'єр-міністр Едуард Гегер напередодні заявив, що Словаччина передала Україні свою систему протиповітряної оборони С-300 радянських часів. 

Про це Гегер заявив, коли відвідував Київ з високопосадовцями ЄС перед зустріччю з Зеленським у п’ятницю.

Члени НАТО Болгарія, Словаччина та Греція мають С-300, які можуть запускати ракети на сотні кілометрів і відбивати крилаті ракети, а також військові літаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.