Як Росія зловживає своїм правом вето в Радбезі ООН і що з цим робити

Аналітика коротко
Субота, 9 квітня 2022, 09:36

7 квітня, Генасамблея ООН припинила членство РФ в Раді ООН з прав людини. Це рішення знайшло підтримку міжнародних колег лише після понад 40 днів повномасштабної війни проти України, жорстоких та нелюдських дій проти українців.

Разом з тим Росія продовжує мати право вето в Раді Безпеки ООН — мати право вето на протидію своїм же злочинам, пише народний депутат, співголова міжфракційного об'єднання "Кримська платформа" Рустем Умєров в колонці Три вимоги до ООН: як позбавити агресора права на безкарність.

Народний депутат нагадує, що країна-агресор вже не раз користувалася можливістю блокувати будь-яке рішення, спрямоване на захист миру. І наводить приклади. 

9 серпня 2008 року. Рада Безпеки ООН на третьому засіданні за останні два дні не спромоглася ухвалити резолюцію щодо Південної Осетії.

Причина — Росія скористалася своїм правом вето та відмовилась підтримати вимогу про укладання перемир’я з Грузією.

15 березня 2014 року. Рада Безпеки ООН не змогла прийняти резолюцію щодо тимчасово окупованого Криму. Росія використала право вето.

10 квітня 2018 року. Рада Безпеки ООН провалила розгляд резолюції про розслідування можливої хімічної атаки у Сирії. Росія використала право вето.

25 лютого 2022 року. Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки, що засуджує її дії на території України та закликає Москву негайно припинити застосування сили та вивести війська з української території.

Будучи ініціатором військових конфліктів по всьому світу, зазначає автор колонки, Росія використовує право вето, аби не дати міжнародній спільноті гідно та вчасно відреагувати на військову загрозу.

Держава, яка діє проти безпеки людства, основоположних прав людини та громадянина, не може навіть за етичними нормами бути гарантом цих цінностей у світі та володіти правом вето.

Сьогодні Україна вимагає трьох чітких дій від міжнародної спільноти:

- Позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН.

- Призупинити членство Росії в ООН.

- Реформувати в цілому діяльність Радбезу ООН. 

Один з ключових елементів реформування Ради Безпеки на сьогодні, на думку Рустема Умєрова, — це обмеження або позбавлення постійних членів Ради безпеки права вето. Також неприпустимою сьогодні є взагалі участь Росії, країни-агресора та воєнного злочинця, в структурі ООН.

Іншим варіантом реформування ООН є збільшення складу постійних членів Ради Безпеки  — з 5 країн до 20.

Докладніше - у колонці Рустема Умєрова Три вимоги до ООН: як позбавити агресора права на безкарність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: