"Ви самі підштовхнули до цього": президент Фінляндії пояснив Кремлю намір вступити в НАТО

Середа, 11 травня 2022, 22:21

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що можливий вступ Фінляндії до НАТО не становитиме загрози для Росії, а в Кремлі мають розуміти, що самі підштовхнули Гельсінкі до такого рішення після десятиліть нейтралітету.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Yle, цитуючи президента на спільній пресконференції з прем’єром Британії Борисом Джонсоном.

Нііністьо запевнив, що потенційне членство Фінляндії у НАТО не становитиме загрози для Росії. 

"Ми думаємо, як захистити нашу країну. Якщо ми хочемо подбати про максимальну безпеку - це означає максимізувати нашу оборону. Нікому не може нашкодити те, що хтось хоче захистити себе. Як на мене, у цьому питанні все просто: ми додаємо до власної безпеки, але не відбираємо нічого ні в кого", - сказав президент. 

Також він різко прокоментував ймовірне обурення Росії з приводу рішення Фінляндії подати заявку на вступ до НАТО. 

Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО

"Росія довго казала, що позаблоковість Фінляндії та Швеції сприяє стабільності у Балтійському морі. Проте наприкінці минулого року вони заявили, що Фінляндія та Швеція не можуть приєднуватися до НАТО. І це змінило ситуацію. Ми і Швеція були позаблоковими за власним вибором. Але такими заявами РФ спробувала заявити, що ми не можемо самі щось вирішувати. Це велика зміна, це змусило нас задуматись", - зауважив Нііністьо.

Він додав, що 24 лютого остаточно змінило картину, тому що стало зрозуміло, що Росія здатна просто напасти на свого сусіда.

"Тож якщо питати, як Росія розцінить вступ Фінляндії до НАТО… Якби це сталось, я б відповів, що вони підштовхнули до цього самі. Нехай подивляться у дзеркало", - сказав президент. 

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція на останньому етапі ухвалення рішення про те, чи подавати заявки на вступ. За інформацією ЗМІ, рішення може бути прийняте 15 травня.

11 травня прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон підписав взаємні гарантії безпеки з лідерами Швеції та Фінляндії, відвідавши обидві нордичні країни. 

Читайте також: Росія програє Балтику: що змінить вступ до НАТО Фінляндії та Швеції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.