Глава МЗС Португалії: Росія рухається до жорсткої стратегічної поразки через помилки Путіна

Понеділок, 16 травня 2022, 09:17

Міністр закордонних справ Португалії Жоао Гомеш Кравіньо заявив, що "стратегічна поразка" Росії, спричинена "серйозною помилкою" президента Владіміра Путіна, може призвести до перемоги України.

Про це він сказав у коментарі виданню Lusa, пише "Європейська правда",

"З одного боку, стало ясно, що Росія не може досягти своїх цілей у короткостроковій перспективі без дуже великих втрат, і це позитивно, але з іншого боку, ми також знаємо, що Росія має військовий потенціал, який вкрай ускладнює, щоб українські сили змогли відбити сили вторгнення у короткостроковій перспективі. Тому ми очікуємо, що це може затягнутися, оскільки жодна зі сторін не має військового потенціалу для врегулювання ситуації у короткостроковій перспективі", - сказав Кравіньо.

Глава португальської дипломатії заявив, що, на його думку, Україна може вийти переможцем із війни.

"Я вірю в це. Коли ми говоримо про перемогу чи поразку у війні, це не прості поняття, бо може виникнути ситуація, коли одна сторона навіть має деяку територіальну вигоду, але такою високою ціною, що це фактично є поразкою. Принципово те, що Росія зазнала тут стратегічної поразки, а це означає, що будь-яке просування, яке вона може мати, має таку високу ціну, що вона ніколи б не зробила цього, якби заздалегідь знала ціну", — сказав Кравіньо.

Підкресливши, що "Росія рухається до жорсткої стратегічної поразки", Кравіньо сказав, що після цього НАТО "знов поговорить" з Москвою, "у рамках, в яких стане зрозуміло, що така міжнародна поведінка не може повторитися".

"Думаю, усім очевидно, що сталася брутальна помилка президента Росії Путіна. Помилка у розрахунках, а також у методології, обраній для вирішення проблем із сусідами, і за цю помилку він сплачує дуже високу ціну", - додав міністр.

Напередодні британська розвідка повідомляла, що наступ Росії на Донбасі втратив темп і не зможе відновитися щонайменше протягом місяця, а системні проблеми продовжують наростати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.