Як Фінляндія та Швеція прокладають Україні шлях до НАТО

Аналітика коротко
Вівторок, 17 травня 2022, 15:26

Безпекова карта Європи радикально змінюється.

Фінляндія та Швеція оголосили, що подають заявку на вступ в НАТО. Не дивлячись на заперечення Туреччини, в Альянсі зберігають оптимізм щодо їхнього приєднання.

Росія вимушена визнавати, що вона не може нічого зробити з розширенням НАТО. А Україна отримала визнання того, що швидкий вступ до Альянсу – всупереч попереднім заявам – можливий і для нашої держави.

Про те, що відбувається, і про вплив розширення НАТО на Україну дивіться у цікавому відео "Європейської правди" або читайте в статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Те, що Швеція та Фінляндія зараз всерйоз готуються долучитися до НАТО, стало справжнім переворотом у безпековій політиці, у тому числі через те, що досі ці держави категорично виключали таку можливість.

Причина такого карколомного розвороту очевидна, і її називають як у Гельсінкі, так і в Стокгольмі: "Росія сам заштовхала Фінляндію та Швецію до НАТО".

Розпочавши війну, "щоб не допустити розширення НАТО", Путін примусив Альянс до розширення.

Якщо дуже коротко, то можна виділити як мінімум три напрямки, за якими Росія програє через розширення НАТО. 

Перше – це повна оперативна втрата Балтійського моря.

Друге – це посилення захисту Норвегії.

І третє, психологічно ще важливіше – тепер спільний кордон РФ та НАТО збільшується на понад 1200 кілометрів. Це дуже багато. Для порівняння, українсько-російський сухопутний кордон – це менше 2000 км, тобто цифра того ж порядку.

Та для України ще вагоміше те, що скандинавське розширення НАТО відкриває вікно можливостей також для нашої держави, яка задекларувала своєю конституційною метою прагнення вступити до Альянсу.

Вступ Фінляндії до НАТО знищує аргументи про те, що Альянс, мовляв, не може прийняти Україну, щоби уникнути зближення з його глобальним противником.

Але ще вагомішою є фактична зміна процедури вступу до НАТО.

Фінляндія та Швеція хоч і є нейтральними, але кілька десятиріч поспіль вони співпрацювали з Альянсом, а їхні армії давно діють за натівськими стандартами. ЄвроПравда і у минулі роки неодноразово пояснювала: якщо шведи та фіни захочуть увійти до Альянсу, то це відбудеться "моментально", без тривалих процедур та адаптацій. Утім, це звучало як суто теоретична можливість, а тепер вона буде втілена на практиці. В Альянсі вже підтвердили це.

У разі, якби Швеція та Фінляндія пішли на зближення з НАТО у мирний час, їм би теж могли дати План дій щодо членства, нехай і короткий, суто формальний. А зараз не до того. 

Однак коли вимогу скасовують – то вона зникає для всіх. Тобто, Україна гіпотетично теж зможе стати членом НАТО без виконання Плану дій щодо членства.

Докладніше – у цікавому відео на нашому Youtube-каналі, або в статті Сергія Сидоренка Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.