Іспанія першою в Європі планує дозволити жінкам оплачувані вихідні у дні менструації

Вівторок, 17 травня 2022, 21:49

Лівий коаліційний уряд Іспанії у вівторок схвалив законопроєкт, який посилює права на аборт і робить Іспанію першою країною в Європі, що пропонує надавати оплачувані державою вихідні для жінок, які страждають від болісної менструації.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише агентство Reuters.

Уряд меншості, який очолюють соціалісти, сподівається за допомогою нового законопроєкту гарантувати доступ до абортів по всій Іспанії та дестигматизувати менструальне здоров'я.

На Мальті хочуть декриміналізувати аборти

У разі прийняття новий закон скасує батьківську згоду для жінок віком 16-17 років, які бажають перервати вагітність, а також скасує обов'язковий триденний період для роздумів перед абортом.

Законопроєкт також включає оплачувану відпустку для вагітних жінок з 39-го тижня та гарантує безкоштовне поширення продуктів для менструального циклу у державних установах, таких як школи та медичні центри.

У законопроєкті також йдеться, що сурогатна вагітність, заборонена в Іспанії, є формою насильства щодо жінок.

Законопроєкт викликав дебати в Іспанії про те, чи допоможе правило оплачуваних менструальних вихідних - чи навпаки, завадить жінкам на робочому місці.

Є думка, що воно тільки створить більше конфліктів при ухваленні рішення про те, наймати жінку чи ні.

Водночас лунають голоси, що якщо у жінки критичні дні, які заважають їй працювати, то це здорово, що вона може попросити кілька вихідних, як будь-яка людина, яка має проблеми зі здоров'ям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.