Консультативна місія ЄС братиме участь у розслідуванні міжнародних і воєнних злочинів в Україні

Середа, 18 травня 2022, 14:21

Консультативна місія ЄС в Україні (КМЄС), яка повернулась до головного офісу в Києві, братиме участь у розслідуванні міжнародних і воєнних злочинів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили у КМЄС.

Зазначається, що незважаючи на те, що КМЄС продовжувала по можливості виконувати свій мандат з тимчасових офісів за межами України, повернення до країни, до Києва для надання практичної підтримки партнерам на місцях завжди було у пріоритетах місії, враховуючи безпекову ситуацію.

Перша група радників, до складу якої увійшли як міжнародні, так і українські фахівці, проведе аналіз потреб ключових партнерів КМЄС. За результатами оцінки та за сприятливої безпекової ситуації Місія планує поступово протягом літа збільшувати присутність в Україні.

"У зв’язку з тим, що оновлений мандат КМЄС передбачає надання консультації щодо розслідування міжнародних та воєнних злочинів, у першу групу відряджених до Києва експертів, увійшли, зокрема, радники з питань  кримінальних розслідувань, які співпрацюватимуть з Офісом генерального прокурора України" - йдеться у повідомленні.

У місії назвали символічним повернення до України напередодні Дня Європи, що відзначається третьої суботи травня.

"КМЄС залишатиметься з Україною на її шляху до процвітання та відстоювання суверенітету. Місія завжди готова надавати підтримку, просувати демократію, верховенство права та прав людини в Україні", - заявили в місії.

Напередодні високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив, що Консультативна місія Європейського Союзу з реформування сектора цивільної безпеки в Україні відновила роботу у Києві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.