Уряди Чехії та Німеччини першими схвалили приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО

Середа, 18 травня 2022, 17:27

Уряди Чехії та Німеччини першими серед країн НАТО схвалили приєднання Фінляндії та Швеції до Альянсу у день подання заявки скандинавськими країнами.

Про це пише "Європейська правда".

"Уряд Чеської Республіки одноголосно схвалив прийом Швеції та Фінляндії до НАТО. Тепер це має зробити і Палата депутатів, і Сенат. Проте я не чекаю жодних ускладнень", - написав у Twitter прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн заявив, що федеральний уряд схвалив прохання Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО і що він "відданий швидкому процесу вступу".

"Я радий, що Фінляндія та Швеція хочуть приєднатися до НАТО. Ліберальні демократії зближуються, а НАТО зміцнюється. У Кабміні вирішили сьогодні затвердити заявки на вступ. Ми прагнемо швидкого процесу вступу", - написав він.

Окрім уряду рішення має підтримати також Бундестаг.

Раніше стало відомо, що в середу Туреччина заблокувала початкове рішення НАТО опрацювати заявки Фінляндії та Швеції про приєднання до Альянсу, поставивши під сумнів надії на швидкий вступ двох скандинавських країн.

Про те, як змінить приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО безпекову ситуацію у Європі, які труднощі можливі у цьому процесі та що це змінює для України - у статті Двері НАТО відкриваються: що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: