Кулеба про очікування від Нідерландів та рух України до ЄС

коротко
Четвер, 19 травня 2022, 09:17

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба від минулого тижня здійснює таке собі "європейське турне" - він відвідує ті держави, які є противниками надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Після Німеччини очільник МЗС поїхав у Нідерланди. Ні для кого не секрет, що ця держава стає "проблемною", коли мова заходить про євроінтеграцію України.

У Нідерландах Дмитро Кулеба дав інтерв’ю місцевому виданню NRC, переклад якого "Європейська правда" опублікувала з дозволу правовласника матеріалу. У ньому – про очікування від Нідерландів та рух України до ЄС, про російський вплив та про те, що Київ вважатиме перемогою.

Тож про що говорив Дмитро Кулеба:

"Дуже шкода, що для зміни того сприйняття України, яке було досі, мало відбутися вороже вторгнення. Дуже шкода, що європейцям знадобилася війна, щоб визнати, що ми - одні з вас. Що знадобилося побачити, як нас вбивають, катують і гвалтують, і як нашу країну знищують. Але саме так пишеться історія. І це не цинізм, це трагедія".

"Угорщина дійсно є перепоною ухвалення нинішнього пакету [санкцій] через ембарго на нафту. Хоча це ембарго не набуває чинності негайно, воно починає діяти лише через шість місяців після прийняття. ЄС не може ухвалити таке рішення і це є серйозною проблемою для самого Євросоюзу, бо є наочним прикладом відсутності єдності".

"Хороша новина полягає в тому, що Нідерланди не відіграють провідної ролі у блокуванні цього рішення [щодо надання статусу на членство в ЄС], і що жодна європейська країна не може собі дозволити відігравати таку роль".

"У 2016 нам було боляче спостерігати за референдумом у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію. Тоді я був тут і відчував сильні антиукраїнські настрої. Людина, що стояла за цією кампанією, отримувала підтримку від Росії, а за два роки ви скасували консультативний референдум. А ми досі страждаємо від цього референдуму, який визнали помилковим".

"І нам досі доводиться долати упередженість щодо України. Найбільшим упередженням є те, що Україні нібито не місце у Європі. Зрозуміло, що протягом трьохсот років більша частина нашої держави була під владою Російської імперії. Але зараз ми суверенна держава, і ми просимо вас оцінювати Україну за її власними перевагами".

"Ми маємо перемогти, чого б це не вартувало, бо якщо ми програємо, України не буде, а Європа буде зовсім іншою. Перемога – це визволення окупованих територій, включно з Кримом і Донбасом. Виплата репарацій. Засудження воєнних злочинців і тих, хто вчинив злочини проти людяності. Закріплення місця України в європейській інтеграції. Це чотири елементи, які для мене є невід'ємними складовими перемоги".

"Однією з причин цієї війни є те, що європейські та американські політики йшли у відносинах із Путіним на надто великі поступки. Поступки, щоб задовольнити його, мали завжди робити інші, а не він. Настав час ставити речі на свої місця".

Більше - у матеріалі Дмитро Кулеба: Перемогою для України буде визволення Криму і Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: