Шольц каже про неможливість прискорення вступу України до ЄС

Четвер, 19 травня 2022, 12:07

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що рух України до членства у ЄС неможливо прискорити - попри надзвичайні обставини, зумовлені вторгненням РФ, але одночасно зазначив, що блок має знайти "швидкі й прагматичні" способи допомагати Україні. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє AFP.

"На шляху до ЄС не можна "зрізати кут"... Процес вступу - це питання не кількох місяців чи років", - сказав Шольц, додавши, що якісь винятки для України виглядали би несправедливо для країн Західних Балкан, які почали цей процес раніше.

Кулеба: Україні не потрібні "сурогати" статусу кандидата на членство у ЄС

У квітні канцлер закликав до кроків, які би прискорили рух до членства країн Західних Балкан.

На саміті у жовтні минулого року лідери ЄС лише згадали "відданість процесу розширення", спантеличивши шість країн-кандидатів - Албанію, Боснію і Герцеговину, Сербію, Чорногорію, Північну Македонію та Косово, які сподівалися побачити якісь часові рамки. 

Шольц зазначив, що зараз робота над вступом цих країн - це не тільки про "питання довіри" до ЄС і обіцянок, які він дає. "Нині ще більше, ніж раніше, їхня інтеграція відповідає і нашим стратегічним інтересам", - зазначив канцлер. 

Нагадаємо, раніше під час виступу в Європарламенті президент Франції Еммануель Макрон сказав, що Україні може знадобитися дуже тривалий час на вступ до ЄС, і в тій самій промові запропонував створити новий формат співпраці європейських держав, який був би відкритий у тому числі для України та Британії.

Згодом президент Європейської ради Шарль Мішель запропонував створити нову політичну платформу європейської співпраці, відкриту для України, та заявив, що  внесе це питання до порядку денного саміту лідерів ЄС наприкінці червня. 

Він запевнив, що нова ініціатива не повинна замінити розширення Європейського Союзу - процес, який загальмувався в останні роки, але який Мішель пропонує суттєво активізувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.