Українці у Німеччині відповіли на лист інтелектуалів, які закликали не давати Україні важку зброю

Понеділок, 2 травня 2022, 19:41

Альянс українських організацій у Берліні, до якого входить 10 організацій, опублікував відкритого листа у відповідь на заклик до уряду групи німецьких знаменитостей зі сфери культури та ЗМІ не надавати Україні важке озброєння.

Як повідомляє "Європейська правда", лист опублікувало видання Tagesspiegel.

Українці заявляють, що глибоко шоковані та обурені проханням до федерального канцлера не давати Україні зброю, з огляду на вже задокументовані воєнні злочини та проголошену Росією мету війни - де факто знищити все українське. 

"Заклик до компромісу - це те саме, що заперечувати право України на існування як незалежної держави з правом на самовизначення. Це зведення України до місцевості, поля бою. Вас, певно, не турбує нищення культури, мови та суверенітету - ви турбуєтеся через ескалацію. Ви цілковито ігноруєте той факт, що на Україну напала Росія, кричуще порушивши міжнародне право. Ніде у своєму листі ви не згадуєте звірства, скоєні російською армією. Ви применшуєте масштаби триваючого геноциду в Україні", - пишуть автори листа. 

Вони зауважують, що закликаючи українців здатися задля "припинення страждань", адресати звернення до Шольца знецінюють усіх, хто захищає Україну і також Європу ціною своїх життів. 

"Ми хотіли би особливо звернути увагу на те, що цивільні мешканці Бучі, Ірпеня, Бородянки, Ворзеля, Маріуполя не були комбатантами - але російські військові все одно вбили їх", - підкреслюють українські організації.

"Ви у листі закликаєте до компромісу та діалогу з воєнним злочинцем Путіним. Вісім років тому Росія окупувала український Крим. Понад вісім років Росія вела війну на Донбасі, сході України. Україна вісім років вела діалог з Росією, і Німеччина була провідним партнерам у мирних переговорах. Чи могли б ви назвати, які конкретні дії Росії сигналізують, що вона готова на діалог?", - запитують вони, наводячи приклади, які сигналізують про ще більше посилення авторитаризму в РФ після 2014 року та причетність її спецслужб до вбивств політичних ворогів на території Німеччини.  

"Ми цілковито підтримуємо ст. 51 Хартії ООН про те, що кожна країна має право на самозахист. Ми твердо переконані в існуванні фундаментального політичного і морального обов’язку припинити зумисні вбиства людей, брутальні вбивства цивільних і будь-якими способами рятувати невинних людей. І ми вважаємо за необхідне, щоби лідери думок - такі як ви - знали про реальні масштаби війни і руйнування Європи, яке вже почалось. Не лише з огляду на нашу економічну потугу, але особливо історичну відповідальність Німеччини та сподівання на спільне мирне майбутнє", - підсумовують підписанти. 

До Альянсу українських організацій входять CinemaMova, Ініціатива з підтримки освіти і культури (IWEK), берлінський осередок "Пласту", "Допомога Україні-Берлін", Українська православна церква, українська школа у Берліні, українське радіо "Trembeats.fm", "Віче", віртуальний дім UkrDim та інші.

Нагадаємо, 23 квітня низка німецьких колишніх політиків, інтелектуалів та лідерів думок оприлюднили відкрите звернення до уряду Німеччини, зміст якого полягає, по суті, в примушенні України у капітуляції.

28 квітня  Бундестаг проголосував за документ, який закликає уряд розширити і пришвидшити надання Україні важкого озброєння.

29 квітня група знаменитостей зі сфери культури та ЗМІ Німеччини звернулася з відкритим листом до федерального канцлера Олафа Шольца, закликавши його не постачати Україні важке озброєння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.