У Зеленського радять дати Україні більше зброї для розблокування експорту зерна, замість торгу з РФ

Неділя, 22 травня 2022, 11:37

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк застеріг від торгу з Росією через блокаду експорту українського зерна через Чорне море, та закликав натомість підтримати Україну зброєю. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він заявив у своєму Twitter.

Подоляк навів цифри зі статті The Economist, у якій йдеться, що неможливість доставити на глобальні ринки продукцію з України загрожує зростанням цін і недоїданням мільйонам людей у всьому світі. 

"The Economist прогнозує наслідки російської агресії та пропонує світу домовитися з Росією та Україною про міжнародні конвої продовольчих вантажів у Чорному морі. Торгуватися з країною, яка взяла в заручники сотні мільйонів людей? У нас є краща ідея: світ має домовитися про передачу Україні РСЗО та іншої необхідної важкої зброї для деблокування Чорного моря. Далі ми все зробимо самі", - заявив він. 

Як відомо, Україна - серед провідних експортерів зернових, кукурудзи, соняшника та олії. Повномасштабна війна та блокада традиційних маршрутів експорту сільськогосподарської продукції загрожує продовольчою кризою для багатьох країн, які значною мірою залежали від українського експорту.

Країни Групи семи обговорюють між собою, як можливо розблокувати експорт зерна з України, а ЄС вже запропонував план підтримки експорту української сільськогосподарської продукції. 

За інформацією ЗМІ, Білий дім працює над тим, щоб передати Україні сучасні протикорабельні ракети та допомогти подолати російську морську блокаду.

Також неофіційно повідомлялося, що Штати нібито розглядають призупинення деяких санкцій проти Білорусі в обмін на експорт українського зерна до портів у країнах Балтії через білоруську залізницю. 

Читайте також: Якої допомоги ЄС потребує Україна, щоб зберегти свій експорт,

а також: Заблоковані порти – не вирок. Куди Україна перенаправляє експортні потоки і що з цього виходить.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.